Karolinska Universitetssjukhuset värd för europeiskt expertmöte om medfödda bukväggsdefekter
Karolinska Universitetssjukhuset stod i veckan värd för ett expertmöte inom ERNICA – ett samarbete kring medfödda missbildningar i mag- och tarmkanalen.
Europeiska nätverket ERN ERNICA (European Reference Network for Rare Inherited and Congenital Anomalies) samarbetar kring medfödda missbildningar i mag- och tarmkanalen och här har Karolinska Universitetssjukhuset en ledande position.
Mötet hölls 28–29 november på Karolinska Universitetssjukhuset och leddes av Carmen Mesas Burgos, överläkare och docent i barnkirurgi och specialiserad i missbildningar i bukvägg och diafragma. På plats fanns en multidisciplinär grupp med över 30 ledande experter från högspecialiserade centra runt om i Europa. I fokus: arbetet med att ta fram en konsensus kring behandlingsriktlinjer för sällsynta medfödda bukväggsdefekter, såsom omfalocele.
Syftet med mötet var att stärka samarbetet och kunskapsutbytet mellan Europas främsta specialister och säkerställa att patienter med dessa komplexa diagnoser får tillgång till bästa möjliga vård, baserad på samlad erfarenhet och evidensbaserade riktlinjer. Diskussionerna omfattade både kirurgiska och medicinska aspekter av vården, från fosterlivet till nyföddhetsperioden och långsiktig uppföljning.
Karolinska Universitetssjukhuset spelar en nyckelroll i nätverket ERN genom sitt engagemang i multidisciplinär vård och banbrytande forskning för sällsynta sjukdomar och medfödda missbildningar. Expertmötet understryker Karolinska fortsatta arbete med att förbättra vårdresultaten för patienter i hela Europa och förstärka det europeiska samarbetet inom högspecialiserad vård.
Mötet markerar ett viktigt steg framåt i att harmonisera vårdstandarden för dessa patienter och att ytterligare befästa ERN som en plattform för excellens inom vård för sällsynta och komplexa sjukdomar.
European Reference Networks - ERN
Omfalocele
Omfalocele är ett bråck i navelsträngen där delar av bukinnehållet ligger utanför kroppen genom naveln och är täckt av en bråcksäck. Omfattningen kan variera och bråcksäcken kan i omfattande fall innehålla stora delar av tarmarna och levern. Tillståndet upptäcks ofta vid prenatal ultraljudsscreening. Man kan då även göra kromosomanalys, eftersom det är vanligt med samsjuklighet i form av kromosomala avvikelser och andra missbildningar.
Senaste nyheterna
-
Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen
Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på ...
-
Karolinska Universitetssjukhuset bäst i Sverige på benign gynekologisk kirurgi
Karolinska Universitetssjukhuset är bäst i landet på benign gynekologisk kirurgi enligt senaste årsrapporten från Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). ...