”Du får komma på besök på slottet nästa gång”
I dag på Barnkonventionens dag besökte prinsessan Madeleine Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det blev en kul förmiddag med många fina samtal och varma skratt. Oliver Falkenström, 9, fick en längre pratstund med prinsessan. "Jag kände mig inte nervös alls", säger han.
Oliver Falkenström, 9, styr sin elrullstol med van hand mellan borden och stolarna inne på lekterapin. Han parkerar i ett litet utrymme mellan en leksaksaffär och ett stort fönster som vetter ut mot sjukhusets gård. Utanför faller årets första snöflingor. Han skiner upp. Vintern är en favorit. Det har han gemensamt med dagens andra huvudperson: prinsessan Madeleine. Idag, på Barnkonventionens dag, gör hon tillsammans med stiftelsen Min stora dag ett studiebesök på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset.
De finner varandra direkt.
– Jul är min bästa högtid! Och även nyår. Då är man mycket med familjen och det tycker jag om. När jag var liten var jag jätterädd för fyrverkerierna. Men det är jag inte längre, säger Oliver Falkenström.
Prinsessan Madeleine instämmer.
– Ja, det bästa med julen är verkligen när alla är samlade.
Och att det där med att nyår kan vara läskigt för somliga är även hon bekant med.
– Vår hund Teddy är livrädd för fyrverkerier och gömmer sig under sängen.
Hon berättar att hon och familjen nyligen flyttat hem till Sverige från Florida i USA och att hennes barn väntat jättelänge på snön.
– De frågade redan i somras när det skulle börja snöa. Jag tycker också att det är magiskt, säger prinsessan Madeleine.
Sedan kommer de in på musik. Båda har bred smak.
– All sorts musik är härlig, säger prinsessan Madeleine och Oliver Falkenström nickar ivrigt.
Men, han har faktiskt en storfavorit, Laleh, som han också haft möjlighet att träffa och sjunga med tack vare Min stora dag.
– Jag var sju år då. Det var jättehäftigt!
Oliver Falkenström föddes med Osteogenesis imperfecta, en typ av benskörhet som är väldigt sällsynt och gör att han lätt bryter och stukar skelettet med smärtsamma sprickor som följd. Han är glad och pratsam denna dag och inte det minsta nervös över att träffa en livs levande kunglighet.
– Jag tycker mest bara att det är kul och spännande, säger han.
Prinsessan Madeleine passar också på att besöka sjukhusskolan denna dag och får där en liten föreläsning om barnsjukhusets verksamheter av Svante Norgren, barnläkare och chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han är glad för det kungliga besöket.
– Det är väldigt uppskattat av både barnen och medarbetarna. För att svårt sjuka barn ska orka med sina behandlingar, som är utdragna över en lång tidsperiod, är det viktigt att se till helheten och inte enbart det medicinska. Här bidrar Min stora dag på ett mycket viktigt sätt till barnens läkande – att få en önskan uppfylld är ofta en välbehövlig ljuspunkt i en annars väldigt tuff tillvaro, säger han.
Många vill ta en bild på sig själva med prinsessan, både stora och små, och besöket drar ut lite på tiden. Men till slut blir det dags att gå. Prinsessan ler stort mot Oliver, tackar för det fina samtalet och hälsar att han gärna får komma på besök på slottet nästa gång.
Text och bild: Nneka Magnusson Amu
Lekterapin på Astrid Lindgrens barnsjukhus
Lekterapin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, är en lagstadgad specialpedagogisk verksamhet som riktar sig till alla barn i åldrarna 0–18 år som vårdas eller vistas på sjukhuset. Till lekterapins öppna verksamheter kan barn komma både om de är på sjukhuset för ett dagbesök eller om de är inskrivna på en avdelning. Hit välkomnas också anhörigbarn som har ett sjukt syskon eller anhörig inskriven på sjukhuset. På lekterapin får inga medicinska undersökningar eller behandlingar ske. Platsen är en frizon på sjukhuset där det finns möjlighet till lek- och spelaktiviteter, skratt, skapande och avkoppling.
Min stora dag: En dag för att orka flera
Prinsessan Madeleine har varit Min stora dags beskyddare sedan 2001. Stiftelsen skapar upplevelser som kallas Stora dagar, som ger livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Verksamheten, som är helt gåvofinansierad, har målet att år 2025 uppfylla önskningar för 10 000 barn och på sikt är strävan att alla de 200 000 barn i Sverige som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor dag. Min stora dag har ett nära samarbete med vårdgivare och barnsjukhus över hela Sverige.
Senaste nyheterna
-
Gotlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska universitetssjukhuset
I år (januari – november) fick 1 712 gotlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 5 594 tillfällen. De gotländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska ...
-
Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen
Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på ...