”Intensivvården mycket aktiv i arbetet med organdonation”

Nyhet

I dag börjar den årliga nationella donationsveckan med målet att få fler att donera organ och vävnad. ”Som enskild individ behöver man aldrig ta ställning till om man är för gammal eller sjuk, bara om man vill donera eller inte”, säger Camila Masi på Regionalt Donationscentrum, Stockholm-Gotland.

Förra året slogs rekord i antalet organ- och vävnadsdonatorer, 180 totalt. Den enskilt viktigaste förklaringen till det är att man för sex år sedan började införa en komplementär donationsmetod, DCD, runt om på landets sjukhus. Tidigare var det bara möjligt att bli donator om man avlidit inom intensivvården till följd av en svår hjärnskada under pågående respiratorbehandling, medan hjärtat fortfarande slår, DBD. I dag finns möjlighet för patienter som avlider inom intensivvården till följd av att hjärtat slutar slå och andningen upphör att donera organ.

– Av orsaker som ännu inte är helt klarlagda, är donationsfrekvensen dessvärre något lägre i år, jämfört med samma tid förra året. En bidragande orsak kan vara att färre avlidit inom intensivvården i år. I vår region hade 504 intensivvård patienter avlidit den 1 oktober förra året, i år är motsvarande siffra 420, säger Camila Masi på Regionalt Donationscentrum, Stockholm-Gotland.

Det man också har att förhålla sig till, i Sverige liksom i många andra länder, är att de hjärnrelaterade åkommor som gör att man riskerar att avlida på ett sätt som gör att man kan donera organ, gradvis minskar. Detta som en följd av bättre preventiva åtgärder och insatser om man väl drabbas av till exempel en hjärnblödning.

– Det ska vi naturligtvis vara tacksamma för. Men det innebär samtidigt att andelen människor som kan komma att bli aktuella för donation minskar. Att var och en av oss tar ställning, och att vården verkligen hanterar varje fall med stor omsorg, blir alltså allt viktigare.

Åtta av tio svenskar är positiva till donation, men endast två av tio är med i Donationsregistret. Av de som tagit ställning är 60 procent kvinnor och 40 procent män.

– Glädjande nog ser vi att intensivvården är minst lika aktiva i frågan och kontaktar den yrkeskategori, transplantationskoordinatorerna, som koordinerar hela processen mellan donator och mottagare i mycket hög utsträckning. Lika många kontakter har tagits i år gällande möjliga donatorer, som förra året, trots att andelen som avlidit inom intensivvården minskat, säger Camila Masi.

I varje enskilt fall görs en gedigen medicinsk bedömning, för att värna mottagarna av organen. Det innebär att man som enskild individ inte behöver fundera på huruvida man är för gammal eller sjuk för att donera, utan bara ta ställning till om man vill donera eller inte.

– Den medicinska bedömningen är man som enskild individ inte förmögen att göra – den lämnar vi bättre åt den personal som är involverad, säger Camila Masi.

Läs mer: Gustav, 18, fick en ny lever

ALLA SJUKHUS I REGION STOCKHOLM-GOTLAND RUSTADE ATT ARBETA MED DCD-METODEN

DCD – Donation efter död orsakad av cirkulationsstillestånd

Patienter som avlider inom intensivvården till följd av att hjärtat slutar slå och andningen upphör.

DBD – Donation efter död orsakad av primär hjärnskada

Patienter som avlider till följd av en svår hjärnskada under pågående respiratorbehandling, medan hjärtat fortfarande slår.