AI-dagen 2024: Fokus på vårdens framtid med Karolinska i spetsen
I veckan samlades beslutsfattare, forskare och experter för att utforska AI inom Region Stockholm. Programmet sträckte sig från trendspaningar och etiska frågor, till konkreta tillämpningar och AI:s potential att transformera vården.
Karolinska Universitetssjukhuset deltog aktivt under AI-dagen och presenterade flera innovativa projekt där AI kan bidra till en säkrare och mer effektiv vård. Ett exempel var hur AI appliceras på en befintlig, enkel handhållen EKG-metod för att identifiera risk för förmaksflimmer hos patienter, även när EKG:t ser normalt ut för blotta ögat. Genom att fokusera vårdresurser på rätt patienter kan AI minska antalet som behöver genomgå ytterligare screening, vilket gör processen både snabbare och mer träffsäker.
– Vi har tagit fram en modell som använder AI för att utifrån ett enkelt handhållet enkanals-EKG, bedöma en patients risk för förmaksflimmer, trots att patientens EKG för tillfället ser friskt ut, säger Emma Svennberg, docent i Kardiologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.
– Det är nämligen så att många går runt med förmaksflimmer som de inte känner till, och då kan man heller inte få rätt behandling och vård för det. Så med den här modellen försöker vi hitta förmaksflimmer tidigt hos patienter som inte känner till att de har det och genom det kan vi fokusera vårdens resurser på rätt patienter.
– En av fördelarna är att den här tekniken är lätt att applicera. Man kan ha den här dosan nästan var som helst, man skulle till exempel kunna ta en lapp på vårdcentralen och få en kontrollmätning, förklarar Emma Svennberg.
Intresset för deras AI-innovation var stor. Här visar Emma Öhlund, Business development, Clinical på Zenicor, den dosa som man använder för att ta EKG-mätningen.
Utmaningar och visioner
Etiska frågor stod i fokus under diskussionerna, där ett intressant resonemang väcktes: Är det inte oetiskt att avstå från att använda AI om det kan rädda liv? Karolinska Universitetssjukhuset bidrog med viktiga perspektiv kring dataetik och betonade betydelsen av att AI-beslut måste vara transparenta och förklarliga.
– AI och dess implementering är troligtvis det strategiskt viktigaste Region Stockholm har att tänka på de närmsta åren. AI kan rädda liv, det kan bota och lindra, och det kommer att effektivisera vården, säger Olof Akre, FoUU-direktör och fortsätter:
– Det kanske är den enda faktorn, tillsammans med allmän digitalisering, som verkligen kan göra skillnad i hur vi löser bemanningsproblem och vårdplatsfrågor – på ett helt nytt sätt. Så jag tycker att det är otroligt hoppfullt, men det kräver att vi gör strategiska satsningar och tillgängliggör data för analys.
Samtalen tog också upp hur AI kan forma framtidens arbetsliv, effektivisera administrationen och skapa nytta för våra patienter – en teknik med potential att skapa stora möjligheter.
– Jag tycker att det är kul att vara här, för AI är en väldigt viktig fråga för Regionen som driver IT-utveckling och som vi på Karolinska har arbetat med under en ganska lång tid. Och det här är bara nästa steg av det, säger Fredrik Hylerstedt, Tf. operativ chef, Tema Hjärta, Kärl och Neuro samt Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner.
– Vi har arbetat med våra journalsystem och vår dataförsörjning, och nu har vi en möjlighet att använda en ny digital teknik (reds. anm.: nya innovativa AI-lösningar) för att få ut ännu mer värde av dem – och i slutändan skapa större nytta för våra patienter.
Internationell inspiration: Lärdomar för framtidens vård
Hur kan vi lära av de bästa för att förbättra vården här hemma? Under AI-dagen betonades vikten av internationella perspektiv och samarbeten för att driva utvecklingen framåt. Genom att öppna upp för nya idéer och våga testa gränser kan Sverige ta avgörande steg mot en säkrare och mer effektiv vård för våra patienter.
Författaren och trendspanaren Judith Wolst från SusTechable delade insiktsfull omvärldsbevakning och betonade att Sverige måste våga mer och ta modigare kliv inom AI-utvecklingen för att inte halka efter. Hennes budskap var tydligt: innovation kräver både vilja och handling.
I en paneldiskussion deltog Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Christophe Pedroletti tillsammans med Muhammad Mamdani, Vice President och chef för Data Science and Advanced Analytics vid Unity Health Toronto, och Emma Lovén, direktör för Teknik, Utveckling, Fastighet och Försörjning vid Danderyds sjukhus.
Samtalet lyfte fram hur Unity Health Torontos framgångar med AI-teknik kan inspirera och vägleda svenska satsningar. Diskussionen handlade inte bara om tekniska framsteg utan också om hur AI kan integreras i vården på ett sätt som gör verklig skillnad för patienterna.
Text: Fredric Möller Eklund
Senaste nyheterna
-
Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen
Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på ...
-
Karolinska Universitetssjukhuset bäst i Sverige på benign gynekologisk kirurgi
Karolinska Universitetssjukhuset är bäst i landet på benign gynekologisk kirurgi enligt senaste årsrapporten från Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). ...