Ledarskap och innovation i fokus på möte med Mayo Clinic
Hur kan vi utmana traditionella arbetssätt och ledarstilar för att skapa en allt bättre vård? Det var fokus för två dagars intensiva diskussioner under årets möte mellan Mayo Clinic, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
I sessionen Healthcare Management and Innovation, inledde sjukhusdirektör Christophe Pedroletti och Amy Williams, Executive Dean of Practice vid Mayo Clinic, en konversation om att leda och forma framtidens hälso- och sjukvård. Här lyftes behovet av systemförändring utifrån många perspektiv – hur viktigt det är att låta patienter höras i utvecklingen, att traditionella ledarstilar bör utmanas, precisionsmedicinens roll, hur ett sjukhus kan skapa en kultur där medarbetare trivs och utvecklas samt vilken roll digitala vårdnätverk och AI-lösningar kan spela.
Nytt samarbete kring innovation i omvårdnad
Ett nytt samarbete för innovation inom omvårdnad mellan Mayo Clinic och Karolinska Universitetssjukhuset presenterades också av Sara Schultz och Michael Thorn. Målet är att främja innovation som drivs av sjuksköterskor och undersköterskor genom erfarenhetsutbyte, stöd och inspiration. Nätverket ska stärka redan pågående initiativ inom respektive organisation. På Karolinska drivs projektet Healthcare Frontline Innovation, initialt inom Team Arm men med ambitionen att bli sjukhusövergripande.
Innovation på olika sätt
Ett system för att mäta luftrenhet i realtid via bio-sensorer gör det lättare för operationspersonal genom att de får direkt feedback hur olika aktiviteter påverkar. Det skapar en lärande kultur, engagerar olika professioner och minskar komplikationer.
Det skapar en lärande kultur, engagerar olika professioner och minskar komplikationer.
– Systemet har utvecklats här på Karolinska över tid och är uppskattat. Personalen ser direkt hur luftrenheten förändras både inne i operationsrummet och ute i korridoren, berättar Johan Nordenadler som presenterade arbetet.
Fler innovationsprojekt presenterades. Anna Ståhlberg berättade hur tekniken Extended Reality* kan användas som distraktion vid nålrelaterade procedurer inom barnsjukhusvården. Proceduren kan vara skrämmande, men XR-tekniken bidrar till en fokusförskjutning som kan göra att situationen upplevs bättre. För barn med långvarig sjukdom kan det handla om många provtagningar. En smidigare provtagning minskar inte bara obehaget, utan kan också ge tidsvinster.
Många deltagare från Mayo Clinic
Många av deltagarna kom resande från Mayo Clinic för att närvara vid konferensen i Stockholm, och det blev ett tillfälle att nätverka, dela erfarenheter och ta initiativ till nya samarbeten.
Karolinska Universitetssjukhuset är medarrangör till sessionen Healthcare Management and Innovation, en del av Mayo-KI Annual Scientific Research Meeting som I år firade 30-årsjubileum.
* Extended reality (XR) är ett samlingsnamn för olika ”virtual och augmented reality”-tekniker (VR/AR). XR används för att skapa en visualisering av en virtuell verklighet.
Foto: Fredric Möller Eklund
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset ledande i Sverige på elektrodextraktioner
Med flest utförda behandlingar, högst tillgänglighet och minst lika hög kvalitet som övriga enheter utmärker sig Karolinska Universitetssjukhuset inom den nationella ...
-
Karolinska i Solna först i Sverige med One Planet Plate-märkta patientmåltider
Den 11 april lanserades en ny patientmeny som innehåller två One Planet Plate-rätter – en hållbarhetsmärkning från WWF. Med detta blir Karolinska i Solna första sjukhuset i Sverige ...