Nya vuxenakuten i Huddinge – frågor och svar
Den nya akutmottagningen på Karolinska i Huddinge slår upp portarna 17 september. Här besvarar vi vanliga frågor om den nya akuten.
Varför behövs en ny vuxenakutmottagning i Huddinge?
Nuvarande vuxenakutmottagning har varit i drift i närmare 40 år och lokalerna är underdimensionerade för dagens vårduppdrag. Den nya akutmottagningen för vuxna bidrar till att vården kan möta dagens myndighetskrav, tillämpa moderna arbetssätt, utföra patientsäker vård och utveckla vårdens effektivitet.
Hur hittar jag till den nya vuxenakutmottagningen?
Den nya vuxenakutmottagningen är placerad i byggnad K2-K4 på plan 4, internadress K45. Ingång sker via nya utehissar alternativt en trappa vid Blickagången 9c på plan 5. Blickagången 9c, plan 5 är i höjd med sjukhusets huvudentré.
När sker flytten av vuxenakutmottagningen? Hur går flytten till?
Den 17 september 2024 klockan 08:00 stänger nuvarande vuxenakutmottagning för mottagande av patienter samtidigt som den nya öppnar. Patienter som då befinner sig på nuvarande akutmottagning färdigbehandlas för att undvika onödig flytt av patienter.
Vad innebär en ny vuxenakutmottagning för patienter och besökare?
Den nya vuxenakutmottagningen innebär en ökad patientsäkerhet med nya fräscha lokaler, större och bättre anpassade vårdytor samt övervakningsmöjlighet på alla rum.
Hur många patienter kommer till vuxenakutmottagningen varje år?
I dagsläget har vuxenakutmottagningen i Huddinge cirka 50 000 besökare varje år. Den nya mottagningen kan vid behov uppnå en kapacitet på cirka 70 000 besökare per år för att möta den ökade befolkningsmängden.
Hur många behandlingsrum kommer att finnas?
Den nya vuxenakutmottagningen kommer att ha 25 behandlingsrum, 25 monitoreringsplatser, 4 kompletta akutrum och 4 isoleringsrum. Nuvarande vuxenakutmottagning har 25 behandlingsrum (varav hälften är underdimensionerade), 10 monitoreringsplatser, 2 kompletta akutrum samt 2 i reserv och 2 isoleringsrum.
Samtliga akutrum på den nya mottagningen är både rymligare och utrustade med taklyft. Ett av dem är dessutom anpassat för att uppfylla det bariatriska uppdraget (metoder för att vårda kraftigt överviktiga) som Karolinska har.
Kommer väntetiden påverkas?
Förhoppningen är att de nya lokalerna ger oss möjlighet att hitta nya arbetssätt som kan minska väntetiden, men det finns faktorer som vi på akuten inte kan påverka. Då främst platssituationen på sjukhuset, men även väntetid till exempelvis röntgen.
Vad blir skillnaden från den gamla vuxenakutmottagningen?
Ytan blir enligt Locum (fastighetsägarna) cirka 1000 kvm större, ökat antal övervakningsplatser och isoleringsrum, rymligare och bättre utrustade akutrum och behandlingsrum, ökad patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö för medarbetarna.
I dagsläget tar vuxenakutmottagningen emot cirka 50 000 besökare per år, de nya lokalerna kommer på sikt ha en kapacitet på cirka 70 000 besökare per år. Akutmottagningen kommer nu också närmare viktiga funktioner som operations- och radiologiverksamheterna, något som kommer att underlätta patientflödet.
Vad kostar renoveringen?
Kostnaden för projektet innefattande Vuxen-, Barn- och Närakut samt Ambulanshall, beräknas enligt Locum uppgå till cirka 331 miljoner.
Vad händer med de gamla lokalerna?
Vuxenakutmottagningens tidigare lokaler i byggnad C1 kommer rivas och byggas om för att sedan rymma Barnakutmottagning och Närakut.
Vad innebär nybygget för mig som medarbetare?
Ökat antal övervakningsplatser och isoleringsrum, större och anpassade vårdutrymmen, enklare förrådshantering, en modern och fräsch arbetsmiljö, förbättrade flöden till O-huset och en ny ambulanshall.
Hur många medarbetare kommer att jobba på den nya vuxenakutmottagningen?
I dagsläget har vi cirka 200 medarbetar på vuxenakutmottagningen. Vi kommer börja med den bemanningen på nya mottagningen för att sedan kontinuerligt utvärdera behovet utifrån arbetssätt och lokaler.
Hur stor blir den nya mottagningen?
Den nya vuxenakutmottagningen blir enligt Locum cirka 3 900 kvm, vilket innebär en ökning på cirka 1 000 kvm från nuvarande.
Hur ser personalutrymmena ut?
Ambitionen är att personalutrymmena ska upplevas som en lugn och rofylld plats. Vi kommer ha ett lunchrum och ett fikarum som tillsammans motsvarar den yta som personalrummet har idag.
Hur påverkar den nya mottagningen våra samarbetspartners?
Våra samarbetspartners påverkas inte i någon större utsträckning, utöver att den nya mottagningen har en ny placering som de får lära sig samt de olika vägarna in till mottagningen.
Stämmer det att det blir två ambulanshallar? Hur kommer det att fungera?
Det stämmer att det blir två ambulanshallar. I anslutning till den nya vuxenakutmottagningen byggs även en ny ambulanshall på innegården mellan byggnad K2-K4 där den nya akuten är belägen. Den befintliga ambulanshallen bevaras och kommer att användas för både vuxen- och barnakut.
Ambulanser kommer ha två vägar in till akuten. De mest akuta patienterna kommer till den nya ambulanshallen, övriga kommer att anlända via den nuvarande ambulanshallen.
Senaste nyheterna
-
”Early alerts-verktyget ger en överblick på vårdenhetsnivå över potentiellt farliga mikroorganismer”
Inom Medicinsk diagnostik pågår ett aktivt arbete för att minska eller eliminera spridning och uppkomst av vårdrelaterade infektioner. Målet är ett verktyg som ger ”early alerts” ...
-
Partnerskap skapar stor potential för förbättringar inom barnakutsjukvården i Uganda
En ny studie av det ugandiska sjukvårdsystemet som kollegor på Karolinska Universitetssjukhuset, Jinja Regional Referral Hospital och Busoga Health Forum utfört visar på stor ...