Köfritt på hörsel- och balansmottagningen

Nyhet

På hörsel- och balansmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset har det gjorts ett gediget arbete med många olika åtgärder för att minska köerna för barn 0–4 år. Arbetet har varit framgångsrikt, från 1 285 patienter i kö till helt köfritt.

Från vänster: Linda Persson, Jenny Häggström, Linda Nordin.

På hörsel- och balansmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset såg man hösten 2022 att köerna växte sig allt längre och beslutade sig för att ta ett krafttag. Arbetet inleddes med en analys av köläget, och resultatet var nedslående. I kön fanns 1 285 barn saknade bokad tid, trots att de väntat mer än 30 dagar.

– Vi granskade antal inkommande remisser per månad de senaste fem åren, var de kom ifrån samt med vilken frågeställning. Efter en snabb kalkyl kom fram vi till att vår kapacitet inte räckte på långa vägar, säger Jenny Häggström, BÖL/sektionschef HoB.

Framförallt var det audionomer med barnkompetens som fattades, men även resurser i form av lokaler. De beslutade sig därför att ändra de lokala riktlinjerna för BVC, och ange att alla barn först ska passera vårdval ÖNH innan de kommer till hörsel- och balansmottagningen.

Gott samarbete med BVC och vårdval ÖNH

Detta arbete skedde parallellt med att två läkare på mottagningen gick igenom hela väntelistan.

– Vi kunde då avsluta ett stort antal som inte längre var aktuella, exempelvis på grund av flytt, att de klarat hörseltesten vid 4-årskontrollen och dylikt. Vi skickade också tillbaka flera hundra remisser med hänvisning till vårdval ÖNH, för att utesluta vaxproppar och andra övergående orsaker till eventuell hörselnedsättning.

Jenny Häggström förtydligar att man innan detta haft möten med BVC-ansvarig läkare i Stockholm för att informera om läget och om de nya riktlinjerna. Lika så kontaktades vårdval ÖNH för att säkerställa att de kunde ta emot ett ökat antal barn.

– Vi gjorde också en riktad satsning med intensiva "snabb-mottagningar" för att beta av dem som hade väntat länge och där vi tyckte det var angeläget att de kom till oss.

Rekryterat och lärt upp fler audionomer

Jenny får medhåll av kollegan Linda Persson, som framhåller att en lyckad rekrytering av barnaudionomer länge varit ett problem.

– Men sedan förra våren och sommaren har vi kunnat rekrytera flertalet audionomer. Både de med erfarenhet av barn och nyutexaminerade som nu är upplärda till att arbeta med barn i åldrarna 0–4 år, säger Linda Persson, omvårdnadschef, legitimerad audionom på hörsel- och balansmottagningen. Hon förklarar:

– Vi arbetar med intern upplärning och vidareutbildning av våra audionomer och det ger oss möjlighet att erbjuda fler tider för barn 0–4 år och håller därmed ned vår väntelista.

Helt köfritt idag

Båda två tycker att satsningen har fallit väl ut. De barn i åldern 0–4 år som kommer till hörsel- och balansmottagningen har redan varit hos ÖNH och det gör att man vet att öronen ser bra ut (inga vaxproppar, öroninflammationer eller liknande).

– Vårdval ÖNH är nöjda, och även BVC till viss del. Vi tror att vi har ökad patientsäkerhet då vi har koll på våra väntelistor och att vi får in rätt barn, samt att vi också har tid över för våra återbesök, säger Jenny Häggström.

Linda instämmer och säger att de även framöver kommer att fortsätta bedöma remisser restriktivt för att rätt patienter ska komma till hörsel- och balansmottagningen på Karolinska, medan som kan gå till vårdval gör det i ett första skede.

 – Det som är utmaningen nu är sena avbokningar som gör att en del tider går tomma, då det är svårt att få in patienter med kort varsel. Vi försöker över hur man skulle kunna göra för att snabbt kunna erbjuda tiden till andra väntande på väntelistan, avslutar Linda Persson.

I skrivande stund (september 2024) är det helt köfritt, det finns nämligen inga barn alls i kön som har väntat mer än 30 dagar på en tid.

Text & foto: Josefine Franking