Hundrade patienten från krigets Ukraina får vård på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har tagit emot den hundrade patienten från Ukraina. Patienten anlände tillsammans med tre andra och de får nu vård på sjukhuset.

Karolinska är det sjukhus i Sverige som har tagit emot flest sjuka och skadade från Ukraina. Det är huvudsakligen krigsskadade och cancersjuka som fått vård på sjukhuset.

– I mars 2022 kom de första patienterna från Ukraina till oss på Karolinska och nu har vi tagit emot den hundrade patienten. Det finns ett stort engagemang för Ukraina på sjukhuset som jag är stolt över. Jag är glad över det bidrag vi och Region Stockholm kunnat ge för att hjälpa skadade och sjuka efter Rysslands fullskaliga invasion samtidigt som bidrar till att avlasta sjukvårdspersonalen i Ukraina som arbetar under mycket svåra förhållanden, säger Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Flygtransporten av de fyra patienterna från Rzeszow i Polen till Bromma flygplats genomfördes av Karolinskas egna transporttjänst, Intensivvårds Transport Centrum (Karolinska ITC). Karolinska ITC bistår också de andra svenska sjukhus som tar emot patienter Ukraina med transporterna.

Två av de nyanlända patienterna är cancerpatienter och de andra två är traumapatienter som kommer att få vård efter att ha skadats i strid.

Del av EU:s och Sveriges stöd till Ukraina

Det ukrainska sjukvårdsystemet är under press sedan den fullskaliga ryska invasionen i februari. år 2022. För att avlasta den ukrainska sjukvården och tillhandahålla krigsskadade och andra patienter högspecialiserad vård har EU-länderna totalt tagit emot fler än 4500 patienter. Patienterna fördelas via EU:s kriscenter, European Emergency Response Coordination Centre (ERCC).

Sverige har tagit emot 192 patienter totalt. Sedan Karolinska universitetssjukhuset och Region Stockholm började ta emot patienter i mars 2022 har drygt hälften, 102 patienter, vårdats på Karolinska universitetssjukhuset.

– Region Stockholm stödjer Ukraina och vi är mycket positiva till att vi fått i uppdrag att ge högspecialiserad vård till krigsskadade och andra patienter från Ukraina. En förutsättning för att vi ska kunna ta emot patienter från Ukraina, eller andra länder om vi får det uppdraget, är att det inte tränger undan annan sjukvård. Jag är väldigt glad att vi har den kapaciteten i Region Stockholm både på Karolinska universitetssjukhuset, våra andra sjukhus och i annan avancerade slutenvårdsrehabilitering, säger Nicole Silverstolpe, ukrainasamordnare på Region Stockholm.