Norge inspireras av Karolinskas intensivvårdshelikopter

Nyhet

Karolinskas intensivvårdshelikopter är unik i Norden och har väckt intresse hos vårt grannland i väster så ett studiebesök har genomförts.

Luftambulansetjenesten HF (LAT HF) i Norge besökte Sverige onsdagen den 5 juni för att lära sig mer om Karolinskas intensivvårdshelikopter och regionens övriga ambulanshelikoptrar.

Önskemålet var att i samband med besöket på Karolinska få en genomgång om hur man i Stockholm organiserar HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) och norra Europas enda HICAMS (Helicopter Intensive Care Medical Service) inredda helikopter samt att få ta del av de erfarenheter som kan bidra till lärande för LAT HF.

Lars Falk.

Sagt och gjort, samtliga besökare fick åka med helikopter till plattan på taket på Karolinska i Solna. Där gavs de en genomgång av de olika kapaciteterna som helikoptrarna har, och de fick även titta närmare på den unika intensivvårdsinredningen i Karolinskas blå intensivvårdshelikopter.

På plats befann sig bland annat Lars Falk, verksamhetschef Intensivvård och transport (ICT) på Karolinska, som berättade om hur Karolinskas helikopter är utrustad för att kunna transportera såväl bebisar i kuvös som intensivvårdspatienter och ECMO-patienter.

– Det är fantastiskt kul att vi får besök från myndigheten som har ansvar för ambulansflyg i Norge och att de tycker att vår organisation har nya och innovativa lösningar som de vill ta efter, säger Lars Falk.

Text: Josefine Franking
Foto: Fredric Möller Eklund