Internationella blodgivardagen 2024

Nyhet

Utan frivilliga blodgivare kan livsviktig vård inte bedrivas. Bianca Leidi är en av de patienter som har överlevt tack vare blodgivare i Stockholm.

"Det är som att livsandarna vaknar i takt med att blodet kommer in i kroppen", säger Bianca Leidi.

– När jag fick cancer behövde jag både blod, blodplättar och plasma för att kunna ta mig igenom cellgiftsbehandlingen. Utan blodtransfusionerna hade jag inte varit här idag. Jag känner en enorm tacksamhet för att det finns blodgivare, säger Bianca Leidi.

Hon minns känslan i kroppen efter varje blodtransfusion:

– Det är som att livsandarna vaknar i takt med att blodet kommer in i kroppen. Jag gick från att vara blek och jättetrött till att orka prata och till och med äta en bit mat efter att jag fått blod. Blodgivarna räddade mitt liv!

Det går åt 100 liter blod i Stockholms sjukvård varje dygn. Mest blod används till behandling av cancer och kroniska sjukdomar, och vid planerade operationer. Blod kan bara ges från människa till människa, och går inte att tillverka på konstgjord väg.

🩸 Om du är 18-60 år och frisk är chansen stor att du kan bli blodgivare. Anmäl dig på GeBlod.nu