Internationella blodgivardagen 2024
Utan frivilliga blodgivare kan livsviktig vård inte bedrivas. Bianca Leidi är en av de patienter som har överlevt tack vare blodgivare i Stockholm.
– När jag fick cancer behövde jag både blod, blodplättar och plasma för att kunna ta mig igenom cellgiftsbehandlingen. Utan blodtransfusionerna hade jag inte varit här idag. Jag känner en enorm tacksamhet för att det finns blodgivare, säger Bianca Leidi.
Hon minns känslan i kroppen efter varje blodtransfusion:
– Det är som att livsandarna vaknar i takt med att blodet kommer in i kroppen. Jag gick från att vara blek och jättetrött till att orka prata och till och med äta en bit mat efter att jag fått blod. Blodgivarna räddade mitt liv!
Det går åt 100 liter blod i Stockholms sjukvård varje dygn. Mest blod används till behandling av cancer och kroniska sjukdomar, och vid planerade operationer. Blod kan bara ges från människa till människa, och går inte att tillverka på konstgjord väg.
🩸 Om du är 18-60 år och frisk är chansen stor att du kan bli blodgivare. Anmäl dig på GeBlod.nu
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset rekryterar ny chefsjurist
Karolinska Universitetssjukhuset har utsett Anna Middelman till ny chefsjurist. Hon kommer att ingå i sjukhusets ledningsgrupp och tillträder tjänsten den 1 november.
-
Team för patienter med särskilda behov
Ett medarbetarinitiativ på PMI (Perioperativ Medicin och Intensivvård) ska förbättra vården för patienter med neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning.