Karolinapriset - Angelica en av vinnarna

Nyhet

Karolinapriset Föredömlig forskningsinsats för patientnytta gick i år till Angelica Lindén Hirschberg, här får du veta mer om henne.

Hur känns det att vinna det här priset?

- Det är jätteroligt och ärofyllt. På det här sjukhuset finns många framstående forskare, så det är klart att det känns fantastiskt att få den här utmärkelsen. 

Kan du berätta lite mer om ditt jobb och dina roller? 

- Jag har jobbat på Karolinska sjukhuset sedan 1990 och är gynekolog samt professor på Karolinska institutet vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Min inriktning är gynekologisk endokrinologi, som handlar om olika hormonella tillstånd hos kvinnor kopplade till nedsatt fertilitet och metabola hälsorisker.

- Jag är medicinskt ansvarig för Sveriges enda högspecialiserade mottagning inom gynekologisk endokrinologi. Patienter kommer från hela landet och har tillstånd som avvikande könsutveckling, kromosomrubbningar, sviktande äggstocksfunktion samt gynekologiska missbildningar som utreds och behandlas i tvärprofessionella team. Mottagningen är integrerad med Kvinnohälsans forskningsmotttagning där patienterna ingår i olika studier för utveckling av diagnostik och nya behandlingsmetoder. 

Berätta, du är gynekolog för svenska superidrottare?

- Jag arbetar också med kvinnor och idrott och är gynekolog för Sveriges olympiska kommitté. Inom kvinnlig elitidrott är det vanligare med vissa hormonella tillstånd som hyperandrogenism, dvs ökad produktion av testosteron. Som medicinsk expert för olika internationella idrottsorganisationer, inklusive Internationella Olympiska kommittén, hanterar jag frågor kring höga testosteronnivåer och doping hos kvinnor. Det är sådana specialuppdrag som är väldigt spännande och går i linje med både min klinik och forskning. 

Du fick priset för föredömliga forskningsinsatser för patientnytta. Kan du berätta lite om den forskningen? 

- Vi forskar bland annat på prematur ovariell insufficiens (POI), ett tillstånd som innebär att unga kvinnor utvecklar tidigt klimakterium och infertilitet. I en pilotstudie har vi nyligen visat att immunmodulerande behandling kan få äggstockarna att svara på äggstocksstimulering och leda till graviditet hos en del av dessa kvinnor. Det är ett tvärprofessionellt projekt som har lett till sensationella resultat hos dessa kvinnor som hittills endast har kunnat få barn via äggdonation. Nu har vi fått ett stort anslag från Vetenskapsrådet för att genomföra en större randomiserad placebokontrollerad studie. 

Hur kommer du fira det här? 

- Jag har inte hunnit fira än, men jag ska definitivt se till att göra det. 

Vad är på gång härnäst för dig? 

- Jag ska åka till Finland för att vara opponent vid en disputation. Tyvärr kan jag därför inte närvara vid prisutdelningen. Vi ska också publicera resultaten från vår pilotstudie och planerar nu för den större studien om prematur ovariell insufficiens som förhoppningsvis kan starta till hösten. I planeringen har vi fått mycket värdefull hjälp från sjukhusets avdelning för forskningsfinansieringsstöd. 

Vilka råd skulle du ge till andra forskare? 

- Att kombinera kliniskt arbete med forskning inom samma område är ett privilegium och kan verkligen rekommenderas. Frågeställningar från patientarbetet leder till angelägen forskning med uppenbar patientnytta.  

Har du några övriga ord du vill dela med dig av? 

- Jag är stolt över vår integrerade mottagning i gynekologisk endokrinologi som kombinerar kliniskt arbete med forskning. Det är verkligen något att satsa på för alla verksamheter på Karolinska. 

Text och bild: Dylan Collin