Tårtkalas på barnakuten i Huddinge

Nyhet

I dagarna fyllde barnsjukvården i Huddinge 50 år och det firas med tårta på de olika avdelningarna. Barnakuten är en av dem. "Det är en väldigt fin och viktig kultur här i Huddinge", säger verksamhetschefen Camilla Garmaeus.

Camilla Garmaeus, verksamhetschef för barnakutsjukvården, och barnspecialistsjuksköterskan Anette Ålbrant har arbetet med barnsjukvård i Huddinge i 17 respektive 37 år. En hel del har förändrats genom åren.

– Allt har utvecklats sedan dess, material, bemanning, lokaler, IT, till det bättre. Det är lättare att följa barnets utveckling i dag. Man får ganska snabbt en samlad bild av patienten, säger Anette Ålbrant.

Hon uppskattar sitt arbete lika mycket i dag som då:

– Ja, det är precis lika roligt nu som när jag började på sjukhuset i juni 1987. På den tiden låg barnakuten i samma lokaler som vuxenakuten. Först 2016 knoppades barnakuten av för att tillhöra Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Camilla Garmaeus lyfter fram den unika kultur som råder inom barnsjukvården och inte minst i Huddinge, betonar hon:

– Vi har många kollegor som precis som Anette arbetat här sedan 80-talet och fortfarande är verksamma. Det betyder mycket för stämningen och för våra nyare medarbetare. Man upplever att man är en del av en viktig historia.

Läs mer

Professor emerita Ulla Berg 82: ”Nybyggarandan sitter fortfarande i väggarna”

Text och bild: Nneka Magnusson Amu