Ny återbesöksmottagning för barn invigs
Barninfektionsmottagningen och barnakutens nya återbesöksmottagning flyttar in i gemensamma lokaler på Karolinska i Solna.
Det hade pyntats med massor av färgglada ballonger och det bjöds glad stämning när invigningen gick av stapeln den 27 november. Malin Ryd Rinder, överläkare och verksamhetschef ME barnakutsjukvård, klippte bandet och förklarade den nya återbesöksmottagningen invigd.
– Vi har kämpat för detta länge och det ska bli så kul att samordna och optimera våra flöden, sa Malin Ryd Rinder och förklarade:
– Lokalerna är mycket bra med egen ingång och väntrum. Detta med tanke på att patienterna ofta har infektioner och inte bör sitta i gemensamt väntrum med svårt grundsjuka barn på våra mer specialiserade mottagningar.
Akutvagn i inflyttningspresent
Samtliga möbler som det har inretts med i lokalen är återbruk. Och i ett hörn står ett skåp fullt av små ”stickpresenter” att välja mellan som belöning för barn som blir tvungna att ta ett blodprov.
En glad överraskning under invigningen var den fina akutvagn som kollegorna på plan 9 kom med i inflyttningspresent. Den hade pyntats i glada färger och lådorna var fyllda med både smått och gott som kommer väl till hands framöver i arbetet med barnen på mottagningen.
– Vi hörde att ni önskade er en lika fin akutvagn som vår, så här har ni en alldeles egen! sa en av medarbetarna från plan 9 som kom med vagnen till invigningen.
Ännu ett exempel på återbruk, en vagn som blivit över kom mycket väl till pass i den nya mottagningen.
Många barnpatienter kommer på återbesök
Tidigare låg den gamla barnprovtagningen i lokalen, men denna har nu flyttat till Eugeniavägen 23 i entréhallen, och det blir alltså en alldeles ny återbesöksmottagning för barnakuten i C3:25. Denna samordnas med barninfektion, som flyttar in från ett annat plan.
Ett önskemål om en återbesöksmottagning fanns med i den åtgärdsplan som togs fram efter 6.6a-anmälan till arbetsmiljöverket 2022 om akutens arbetsmiljö och belastning.
– Av akutens patientflöde är det 8–10 procent av patienterna som återkommer under de närmaste dygnen, en del planerat och andra oplanerat. Vi har länge velat ha en återbesöksmottagning för att kunna ha snabba uppföljningar av olika akuta tillstånd som inte behöver den mer högspecialiserade vården eller slutenvård. Det blir vård på rätt vårdnivå och effektivare flöden, säger Malin Ryd Rinder och fortsätter:
– Varje dag har vi möjlighet för planerade procedurer i lustgas vilket gör att patienten kan komma bättre förberedd och det undviker att ta resurser från det akuta flödet. Det är också en mycket uppskattad ST-utbildningsplats där ST-läkare och specialister kan ha parallellmottagning och i lugn och ro få göra subakuta procedurer under handledning.
Text & foto: Josefine Franking
Senaste nyheterna
-
Gotlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska universitetssjukhuset
I år (januari – november) fick 1 712 gotlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 5 594 tillfällen. De gotländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska ...
-
Hjärtforskare från Karolinska bland de mest citerade i världen
Bakom vårdkläderna kan det finnas en forskare! Visste du att cirka 2 500 medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset också forskar? En av dem är överläkaren Lars Lund på ...