Tätare preoperativt samarbete ger minskade ortopedi-köer

Nyhet

Inom rekonstruktiv ortopedi har flera effektiviseringar, framför allt ett tätare preoperativt samarbete, lett till att det hinns med tre operationer per sal istället för två.

Karolinska Universitetssjukhuset kraftsamlar för att korta köerna. Inom rekonstruktiv ortopedi hade köerna vuxit under året och man bestämde sig därför för att se över vilka delar som gick att effektivisera.

Asle Hesla

– Efter att hyrsköterskorna försvann har vi fått väldigt långa köer. Vi hade som mest 500 patienter som väntat på en knä- eller höftprotes i ett halvår, och det handlar om patienter som inte kan opereras hos privata vårdgivare eftersom de är för sjuka eller att operationen är för komplicerad, säger Asle Hesla, överläkare, sektionschef rekonstruktiv ortopedi, och fortsätter: 

– Det är människor som lider mycket av svåra smärtor både dag och natt, så vi alla såg verkligen ett behov av att kunna operera fler trots bristen på operationskapacitet. Jag har sett en fantastisk vilja; alla jobbar lite snabbare och anstränger sig för att optimera flöde mellan de olika momenten under dagen. 

Lösningen på köproblematiken blev att försöka hinna med tre istället för två knä- eller höftprotesoperationer per sal. Asle Hesla lyfter ett tätare preoperativt samarbete med PMI (Perioperativ Medicin och Intensivvård) som en viktig nyckel. Varje vecka har man tillsammans preoperativa möten och gör en noggrann operationsplanering för kommande vecka. 

– Vid operationsplaneringsmötet som sker veckan innan operation sitter personal från PMI tillsammans med operatörer för att planera nyttjandet av kompetens på bästa sätt, säger Asle och tillägger: 

–Vi är ju helt beroende av att PMI också är med på banan, vi vet att de är kort om folk men trots det anstränger de sig verkligen. Vi har även lyckats få kirurger och personal från PMI att jobba extra på lördagar för att kapa köerna. 

Så här har rekonstruktiv ortopedi förbättrat sitt arbetssätt:

Tidigare start på morgonen
Alla involverade anstränger sig för att patienten är optimalt förberedd, har perifera infarter satta på avdelningen och att patienten är på plats på operationssalen så tidigt som möjligt på morgonen.  

Förlängd salstid

Förlängd salstid i den elektiva salen ger möjligheten att dra över i en av tre salar. Eftersom man inte behöver vara klara där prick 16.30 så kan man chansa och ta en patient som kan vara mer tidskrävande. 
– För om man är rädd för att dra över tiden blir det lätt att gardera sig och då står man istället med outnyttjad salstid, säger Asle. 

Tidsåtgången mellan patienter har minskats
– PMI anstränger sig för att korta ned bytestiderna när alla vet att vi skall hinna med tre operationer den aktuella dagen, äger Asle.

Första patienten utan försvårande omständigheter
Samtidigt planeras det för att operationen på den första patienten i varje sal förväntas gå snabbt.
– Vissa patienter, exempelvis patienter med kroniska internmedicinska sjukdomar, har omständigheter som gör att de behöver mer tid i det preoperativa rummet. Det har man inte utrymme för med första patienten, så därför planeras dessa som nummer två eller tre under dagen.  

Samma team och operationstyp i salen
Optimalt är att ha samma teamkonstellation i salen. Då hinner de, enligt Asle, arbeta ihop sig som team och blir effektivare. Likaså går det snabbare om man i en sal gör samma typ av operation hela dagen.
– Det kan handla om att man enbart gör tre knän en viss dag, nästa dag planerar vi in tre höftoperationer. Då slipper man ställa om utrustningen i salen, och alla moment går snabbare. 

Samma narkosläkare
Under operationsplaneringen försöker man även säkerställa att det är samma narkosläkare som sitter med på planeringsmötet som är med i operationssalen veckan efter. Hen känner då redan till patienten och behöver därför inte läsa in sig på patientens sjukhistoria, och kan också lättare förutse eventuella problem som kan tänkas uppstå innan eller under operationen.  

Text och foto: Josefine Franking