"Dietistyrket är både utmanande och givande"

Nyhet

Hej Sara Andersson, i dag startar Nutritionsveckan, som uppmärksammar sjukdomsrelaterad undernäring. Hur är det att arbeta som dietist på Karolinska Universitetssjukhuset?

Att arbeta som dietist är både utmanande och givande. Som en del av ett framstående sjukhus inom hälso- och sjukvården är fokus alltid att erbjuda högkvalitativ vård till patienterna. Det finns möjlighet att delta i forskningsprojekt och vill man ta forskningsspåret och doktorera är det ett uppmuntrat steg på denna arbetsplats. Vi är dessutom en av Nordens största dietistkliniker och det ger en möjlighet till att driva professionsfrågor framåt och utveckla vår nutritionsbehandling brett över sjukhuset och inom specifika diagnosområden. Det ger även en större chans till att specialisera sig och ha närhet till andra specialistkompetenser, det vill säga andra dietistkollegor som man kan konsultera patientfall med.

Karolinska Universitetssjukhuset ger möjligheter till kontinuerlig utbildning och utveckling, vilket hjälper oss att hålla oss uppdaterade om de senaste rönen inom klinisk nutrition. Detta gör att vi kan erbjuda högsta kvalitet när det gäller vård och stöd till våra patienter.

Samtidigt är det utmanande att arbeta inom sjukvården med en varierande patientgrupp och komplexa fall. Att hantera olika patienters behov och se till att våra råd är anpassade till varje unikt fall kräver skicklighet och anpassningsförmåga.

Jag gillar även att få samarbeta nära med annan sjukvårdspersonal som gastroenterologer, kirurger, sjuksköterskor och undersköterskor för att säkerställa en heltäckande vård för patienterna. Det kan även inkludera att delta i multidisciplinära konferenser och möten för att diskutera patientfall och behandlingsstrategier.

Du blev dietist med specialistkompetens inom gastroenterologi tidigare i år, vad har det inneburit för dig?

Att vara specialist inom gastroenterologi kräver en hög grad av engagemang, kontinuerlig uppdatering med den senaste forskningen och utvecklingen inom området samt en förmåga att anpassa sig till olika patienters behov och situationer.

Det har gett mig mer ansvar till att jobba med att mer strategiskt och initiera, leda och utveckla vårt arbete kring bland annat nutritionsbehandlingsprocessen och diagnostisering av undernäring. Jag fortsätter utbilda inom området gastroenterologi –både lokalt, regionalt, nationellt.

Ett av dina fokusområden är diagnostisering av undernäring. Berätta lite mer om det?

På Klinisk nutrition har vi vidtagit betydande åtgärder för att förbättra vår förmåga att identifiera och hantera undernäring hos våra patienter. Sedan 2018 har vi framgångsrikt implementerat och använt GLIM-kriterierna för att bedöma och diagnostisera undernäring. För att ställa diagnosen inhämtas uppgifter om sjukdomsbörda, det vill säga om patienten har en pågående, akut eller kronisk, inflammation i kroppen. Man bedömer näringsintaget och förmågan att ta upp och bryta ner näringen i mag-tarmkanalen. Sedan tittar man på BMI, förekommen viktförlust och bedömer förlust av muskelmassa. Utifrån dessa kriterier bedömer man sedan förekomst av undernäring som kan vara måttlig eller svår. Detta har varit ett betydande framsteg för att signalera för all vårdpersonal att patienten är undernärd och för att säkerställa att patienter som lider av undernäring får den nödvändiga nutritionsbehandling de behöver.

Vi har kontinuerligt investerat i utbildning, utveckling och träning av våra team för att förbättra vår förmåga att noggrant mäta muskelmassa med hjälp av BIA (bioelektrisk impedansanalys) eller genom att mäta vadomfång. Detta är centrala indikatorer för att bedöma patientens näringsstatus och möjliggör en mer exakt diagnos av undernäring.

För att kunna övervaka och utvärdera våra framsteg samlar vi nu in statistik över antalet diagnoser av måttlig eller svår undernäring varje år. Det är uppmuntrande att se att antalet diagnoser ökar i takt med att vi förbättrar våra bedömningsförmågor. Detta tyder på att våra ansträngningar och investeringar i utbildning och teknik har en direkt positiv inverkan på vår förmåga att identifiera och hantera undernäring hos våra patienter. Det är vår ambition att fortsätta denna utvecklingsresa för att säkerställa bästa möjliga vård och resultat för våra patienter.

Nutritionsveckan

Med Nutritionsveckan uppmärksammar Karolinska Universitetssjukhuset sjukdomsrelaterad undernäring. Fokusveckan är ett internationellt initiativ, Malnutrition Awareness Week. Vi vill under denna vecka belysa betydelsen av att alla patienter får god och säker nutritionsvård, att riskbedömning utförs, att risk för undernäring utreds, att diagnos för undernäring dokumenteras och att behandling följs upp och utvärderas.