Karolinska vidtar åtgärder för att kunna vårda fler patienter

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset genomför nu åtgärder för att öka antalet vårdplatser med 5 procent och antalet operationer med 100 stycken per vecka under återstoden av 2023. Förändringarna genomförs under vecka 41 och ska ge full effekt vecka 43.

Karolinska har idag cirka 1 100 vårdplatser. En ökning med 5 procent motsvarar 55 platser. Sjukhuset genomför en normal vecka cirka 1 250 operationer och ska under resten av året nå 1 350 operationer. 

– Många talar om förlorade år för sjukvården och att köerna kommer att växa när ekonomin försämras. Våra patienter kan inte vänta, de behöver vår hjälp, oavsett inflation och räntor. Därför genomför vi nu förändringar som gör det möjligt att ta hand om fler patienter med de resurser som vi har, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

De viktigaste förändringarna är effektivare operationsplanering och ändrade arbetssätt på vårdavdelningarna. Den förbättrade operationsplaneringen innebär bland annat tidigare operationsstarter, effektivare skiften mellan operationer samt överbokningar med så kallade stand-by patienter, alltså att en patient kan kallas till operation med kort varsel när en annan patient inte kan opereras. De förändrade arbetssätten på vårdavdelningarna ska leda till mindre av dubbelarbete, borttagagande av arbetsmoment som inte skapar nytta och mer samverkan mellan avdelningarna.

– Vi är ett stort sjukhus och data visar att belastningen relativt ofta är ojämn. Medan några vårdavdelningar har riktigt mycket att göra så är det andra som har det lugnare och skulle kunna avlasta. Det är också tydligt att våra sjuksköterskor inte alltid får utföra så kvalificerade arbetsuppgifter som de kan. Vi måste ta bort onödiga, ineffektiva och okvalificerade arbetsmoment, säger Björn Zoëga.

– Nu är rätt tid att växla upp och hjälpa fler patienter. Framstegen inom rekrytering ger också stabilitet. Vi hade 41 fler fast anställda sjuksköterskor i september än i augusti och 27 fler än i september i fjol. Samtidigt har vårt arbete med att få ned sjukfrånvaron gett resultat. I september var sjukfrånvaron 6,18 procent, vilket är i nivå med hur det var före pandemin, säger Björn Zoëga.

Parallellt med arbetet för att öka antalet vårdplatser och operationer kommer Karolinska under resten av 2023 bland annat att stoppa IT-projekt och inköp som kan anstå. Vidare kommer antalet visstidsanställda och timanställda på sjukhuset att minskas samt restriktivitet kommer att gälla vid anställningar.

Karolinska Universitetssjukhuset varslade den 12 juni om uppsägning av 450 tjänster för chefer och medarbetare inom administration. Arbetet med varslet pågår.    

Fakta

Karolinska Universitetssjukhuset har totalt 15 800 anställda och hade 2022 1,5 miljoner vårdkontakter. Sjukhuset omsätter 25 miljarder kronor och har redovisat ekonomiska överskott under åren 2020-2022. Efter årets nio första månader har Karolinska ett underskott på 708 miljoner kronor. Tidskriften Newsweek har i år rankat Karolinska som Europas bästa sjukhus.