Karolinska i Almedalen 2023 - nu kan du se seminarierna

Nyhet

ALMEDALEN. Vårdplatser, kompetensbrist, prioriteringar och vårdköer – vården fortsätter att brottas med utmaningar. Missade du sjukvårdsdebatten under Almedalsveckan? Här kan du se seminarierna i efterhand.

Under årets Almedalsvecka på Dagens Medicin Agendas mötesplats Vårdarenan Almedalen diskuterades lösningarna som ger hopp för framtidens hälso- och sjukvård:

Förenkla i alla led

Förenkla i alla led – kan sjukvården räcka till fler utan mer resurser? 

Sjukvården behöver inte mer resurser. Det behövs mer styrning och chefer med tydliga uppdrag, ansvar och mandat. Vilka krav ställs på ledarskapet i sjukvården - och vad väntar i framtiden? 

Ett universitetssjukhus är en av de mest komplexa formerna av organisationer med ett trehövdat uppdrag - sjukvård, forskning och utbildning. Krydda med politisk styrning, dålig effektivitet och en accelererande medicinsk och teknisk utveckling så förstår ni komplexiteten och utmaningarna för dem som ska styra och leda verksamheten. Karolinska Universitetssjukhuset arbetar i dag med ett decentraliserat ansvar där cheferna i verksamheten har ett tydligt uppdrag med både ansvar och mandat. Hur ser sjukhusets ledning och cheferna ute i verksamheten på utmaningarna och möjligheterna när det gäller att få vården att räcka till fler inom de ekonomiska ramar som finns? Vilka hinder möter de? Och vad behöver de för att lyckas? 

Medverkande: 

Björn Zoëga, sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset 
Hanne Kjöller, sjuksköterska, författare och fristående kolumnist 
Katarina Meijers, verksamhetschef Omvårdnadsområde Solna, Karolinska Universitetssjukhuset 
Ernesto Sparrelid, verksamhetschef för Övre buk, Karolinska Comprehensive Cancer Center, Karolinska Universitetssjukhuset 
Nina Hedlund, moderator, Dagens Medicin Agenda 

Det går att minska väntetiderna på akuten

Det går att minska väntetiderna på akuten 

Väntetiderna på akuten ökade förra året igen, efter en tillfällig nedgång under pandemin. Vilka åtgärder krävs för att bota det kroniska problemet med akuten som en flaskhals i vården? 

Lång väntan på akutmottagningarna är återigen ett ökande problem på sjukhusen i hela landet. Den nedgång som sågs under pandemin är utraderad och en kartläggning från Socialstyrelsen visar att både väntan till läkarbedömning och den totala vårdtiden ökar. Värst är det för gruppen äldre, över 80 år. Var tionde patient 80+ får vänta mer än 9 timmar. Problemet är störst i storstäderna. Men det går att göra något åt. Karolinska Universitetssjukhuset har under 2023 genomfört en mängd förändringar för att förkorta väntetiderna på akutmottagningarna. Nu börjar insatserna ge resultat. Vilka är lärdomarna, både internt för framtiden, och vilka erfarenheter finns för andra att ta vara på? 

Medverkande: 

Caroline Hällsjö Sander, produktionsdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset 
Elin Karlsson, ordförande, Sjukhusläkarna 
Thomas Lindén, chefläkare, chef för avd för kunskapsstyrning, Socialstyrelsen 
Ameli Norling, sektionschef hälso- och sjukvård, Sveriges Kommuner och Regioner 
Nina Hedlund, moderator, Dagens Medicin Agenda

Från frontlinje till rutinsjukvård. Hur skapas framtidens spetssjukvård?

Från frontlinje till rutinsjukvård. Hur skapas framtidens spetssjukvård? 

Har vi rätt organisation för den högspecialiserade vården i Sverige med sju universitetssjukhus som just nu befinner sig i dragkamp om de högspecialiserade uppdragen? 

Den medicinska utvecklingen inom den högspecialiserade vården går snabbare än någonsin, samtidigt som vi tar stora tekniksprång inom artificiell intelligens, robotteknik och automation, 3D-printing och virtual reality. Vi kan inte ens föreställa oss vad det kan innebära för möjligheterna att behandla och diagnostisera när allt detta kopplas ihop med stöd av enorma beräkningskrafter. Hur planerar Karolinska Universitetssjukhuset, Sveriges enda högspecialiserade sjukhus, för denna framtid? Inom vilka områden går utvecklingen just nu snabbast? Hur kommer framtidens patienter att kunna dra nytta av framstegen? Och har vi rätt organisation för den högspecialiserade vården i Sverige? Ska utvecklingen av spetssjukvården styras av myndighetsbeslut? 

Medverkande: 

Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister, (KD) 
Björn Zoëga, sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset 
Annika Östman Wernerson, rektor, Karolinska Institutet 
Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen 
Mats Danielsson, professor, KTH 
Staffan Holmin, professor, överläkare i neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset/Karolinska Institutet 
Nina Hedlund, moderator, Dagens Medicin Agenda 

Vilken kompetens behöver framtidens sjukhus?

Vilken kompetens behöver framtidens sjukhus? 

För att vården ska kunna attrahera rätt kompetens behöver det ske stora förändringar, både när det gäller organisation och arbetssätt. Vem vill jobba och vem gör vad på framtidens universitetssjukhus? 

Kompetensförsörjningen inom specialistsjukvården utpekas som en av de stora utmaningarna för framtiden. Arbetet blir alltmer specialiserat och konkurrensen om talangerna tilltar, både när det gäller de traditionella vårdprofessionerna och inom helt nya yrkeskategorier till exempel dataanalytiker och logistikexperter. Till detta kommer att det inom flera områden kommer att försvinna många erfarna experter under det närmaste decenniet. För att vården ska kunna attrahera rätt människor behöver det ske stora förändringar, både när det gäller organisation och arbetssätt. Vi behöver ta vara på medarbetarnas kompetens på rätt sätt där den bäst gör nytta. Vad innebär det i praktiken, och vilka hinder finns? Vilka förändringar måste till? 

Medverkande: 

Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 
Ann-Marie Wennberg, ordförande, Nationella vårdkompetensrådet 
David Konrad, temachef perioperativ medicin och intensivvård, Karolinska Universitetssjukhuset 
Marie Morell, regionråd Östergötland, (M), vice ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation 
Hanne Kjöller, sjuksköterska, författare och fristående kolumnist 
Nina Hedlund, moderator, Dagens Medicin Agenda