Jan har testat ny pilot för taligenkänning: ”Mitt arbete är väldigt mycket lättare nu”

Nyhet

När Jan Scherov, psykolog på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, fick möjlighet att testa taligenkänning i sitt arbete nappade han direkt. Det nya verktyget ersätter en hel del av rutinuppgifterna och sparar tid, upplever han. ”För mig som skriver många utlåtanden är det en stor vinst.”

"Eftersom jag arbetar rakt in i journalsystemet och kan göra klart och signera patientdokumentationen direkt blir det mindre dubbelarbete", säger Jan Scherov, psykolog på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

– Infoga psykologutlåtande.

Psykologen och psykoterapeuten Jan Scherov pratar ganska snabbt och inte särskilt högt in i mikrofonen. Några få sekunder senare dyker ett formulär upp på datorskärmen.

– Man kan lägga in autotexter och steg-för-stegkommandon för återkommande moment, som här med exempelvis psykologutlåtanden. Det betyder att jag i stället för att skapa en helt ny text från grunden kan stega mig igenom dokumentet. Jag sätter markören där jag vill ha in text och säger det jag vill skriva, berättar Jan Scherov.

Han är en av 95 medarbetare som deltagit i Karolinskas Universitetssjukhusets första pilot för taligenkänning, automatiserad text direkt från talet genom diktafonen. Den har genomförts i linje med sjukhusets strävan att öka patientsäkerheten, förbättra arbetsmiljön och minska vårdpersonalens administrativa uppgifter. Även Södersjukhuset deltog i piloten.

– En kollega tipsade mig om projektet. Jag testar gärna nytt och gillar saker som underlättar mitt arbete. För egen del tycker jag att det nya verktyget varit till stor hjälp hittills. Det sparar tid och ersätter mycket av rutinarbetet. För mig som arbetar med barnneuropsykologi och skriver många utlåtanden och intyg är det en stor vinst, säger Jan Scherov.

Ordlistan bygger på medicinsk terminologi från 14 miljoner journalanteckningar .

Samtidigt har verktyget haft vissa begränsningar, tillägger han. Ordlistan bygger på medicinsk terminologi från 14 miljoner journalanteckningar och vissa egennamn eller ord i vardagligt tal som inte förekommer särskilt ofta i medicinsk terminologi finns heller inte med här. Men använder man dessa ord ofta kan man enkelt lägga till dem.

– På det stora hela funkar verktyget förvånansvärt bra och höstens pilot, som jag också ska delta i, kommer att ha ännu bättre funktioner, säger Jan Scherov.

Text och bild: Nneka Magnusson Amu.

Nöjda användare i första piloten

Utvärdering av den första piloten visar att deltagarna upplever: 

  • att det är enkelt att använda taligenkänning och många vill fortsätta efter pilotens slut. 
  • ökad patientsäkerhet då många har kunnat dokumentera i anslutning till den aktivitet som ska dokumenteras, och dokumentationen har också blivit klar tidigare.
  • ergonomiska vinster och tidsvinster, främst i öppenvård. 

Utökad pilot hösten 2023

Den första piloten riktade sig främst till hälsoprofessioner samt sjuksköterskor/barnmorskor. För att säkerställa nyttoeffekterna kommer Karolinska Universitetssjukhuset med start hösten 2023 att utvärdera tal till text i fler verksamheter.

Fokus i den utökade piloten:

  • läkare i både öppenvård samt slutenvård.
  • alla professioner i teamet kommer inkluderas i förarbete, utvärdering och i förståelse av effekterna.
  • verksamheter som vill fortsätta med taligenkänning eller som vill utöka det till fler professioner inom sin verksamhet får göra detta även under den utökade piloten.