Per Mattsson ny temachef för Tema Hjärta, Kärl och Neuro

Nyhet

Per Mattsson har utsetts till temachef för Tema Hjärta, Kärl och Neuro vid Karolinska Universitetssjukhuset. Han lämnar samtidigt rollen som temachef för Tema Akut och Reparativ Medicin, ARM. Måns Jungner, i dag operativ chef, har utsetts till tf. temachef för Tema ARM.

Per Mattsson är överläkare och docent. Han har varit verksam vid Karolinska Universitetssjukhuset sedan mitten av 1990-talet, varav de senaste 16 åren i olika chefsbefattningar. Tema Hjärta, Kärl och Neuro är ledande i Sverige och internationellt inom en mängd områden, exempelvis hjärtkirurgi. Per Mattsson har sedan 2021 varit tillförordnad temachef för Hjärta, Kärl och Neuro, parallellt med uppdraget som temachef för Tema ARM. Under denna tid har ett Hjärt/Kärlcentrum och ett Neurocentrum bildats inom temat.

– Hjärt/Kärlcentrum och Neurocentrum har många högprofilerade domäner som framöver ska ta ännu tydligare kliv globalt, utföra det svåraste, och leda utvecklingen av framtidens sjukvård. Centrumbildningarna inkluderar de största aktörerna inom patientflödena, oavsett tema- eller funktionstillhörighet. Vi ska arbeta så smart det går längs patientflödena oavsett medarbetarens hierarkiska tillhörighet, helt enkelt för att patienten vill ha det så, och för att det stärker forskningen, säger Per Mattsson.

– Hjärta, Kärl och Neuro arbetar aktivt för att bygga sjukvården runt patienten utifrån dennes behov. Detta leder till hög kvalitet och god tillgänglighet. Per Mattsson är en erfaren ledare som tillsammans med sina medarbetare konsekvent strävar mot att förbättra vården för patienterna, samtidigt som forskning och utbildning också utvecklas, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

I samband med att Per Mattsson lämnar sin post som temachef för Tema ARM har Måns Jungner utsetts till tillförordnad temachef för detta tema. Måns Jungner är i dag operativ chef för Tema ARM och har arbetat vid Karolinska Universitetssjukhuset sedan 2002. Måns Jungner är övertandläkare och specialist i käkkirurgi och kommer därför att utse en medicinskt ansvarig läkare.