Kurser hålls för ökad kunskap om förlossningsskador

Nyhet

BÄCKENBOTTENCENTRUM. På Bäckenbottencentrum hålls regelbundet kurser om förlossningsskador för externa vårdgivare, för att öka kunskapen i landet.

Det har för andra året hållit en kurs om förlossningsbristningar grad 2, där deltagare från hela landet deltog på bäckenbottencentrum på Karolinska i Huddinge.

Barnmorskor och läkare från hela Sverige reste till Karolinska i Huddinge för att delta i kursen, som hade fokus på förlossningsbristningar av grad 2.

– Det finns önskemål från barnmorskor om att lära sig mer om förlossningsbristningar och suturering av bristningar, förklarar en av kursledarna Emelie Fridner, barnmorska på Karolinska Bäckenbottencentrum i Huddinge.

Kursledarna barnmorska Emelie Fridner, Emilia Rotstein bitr överläkare, Sofie Karlström bitr överläkare, Gunilla Tegerstedt överläkare. Föreläste gjorde även Anna Skawonius, fysioterapeut, och Malin Edqvist, universitetsbarnmorska, som ej är med på bild.

Förlossningsbristningar klassificeras utifrån grad 1–4. Grad 2 är en bristning som involverar mellangårdens muskulatur men inte ändtarmsmusklerna.

– På senare år har fokus legat på större bristningar (grad 3–4) inom förlossningsvården, men vi behöver också rikta fokus mot grad 2. Kvinnor kan få besvär även efter grad 2-bristningar, som är de allra vanligaste bristningarna som uppstår under en förlossning, förklarar Emelie.

Reella fall i falldragning

Kursen hölls i början av året och kursledarna bestod av en barnmorska, två biträdande överläkare och en överläkare från Karolinska Bäckenbottencentrum i Huddinge. Till Karolinska Bäckenbottencentrum i Huddinge söker kvinnor från hela Sverige, både på remiss och egenremiss, för att få hjälp med besvär som uppkommit efter förlossningen.

–Bland deltagarna var det främst barnmorskor inom förlossningsvården, och vissa jobbar även i bäckenbottengrupper på sina sjukhus. Även någon läkare deltog, säger Emelie.

Första dagen låg fokus på anatomi och fysiologi, såväl undersökning, sutureringsteknik och prevention av förlossningsskador avhandlades.

– Vi hade även med patientfall, alltså falldragningar från reella fall med kvinnor som sökt vård hos oss.

I teamet på Bäckenbottencentrum arbetar gynekolog, uroterapeut, sexolog, barnmorska och fysioterapeut och patienterna får ett multidiciplinärt omhändertagande.

Live-sända operationer visades

En stor del av andra kursdagen ägnades åt att delta på operationer via livesändning. Deltagarna satt i ett konferensrum och tittade på när kvinnor (som tackat ja till att vara med) opererades för en förlossningsskada.

Totalt fick de se tre operationer där kvinnorna opererades med perineorafi, som är en operation görs vid en defektläkt bristning i perinealkroppen.

– Det var verkligen kursens höjdpunkt och en aha-upplevelse för deltagare! Säger Emelie och fortsätter:

– Det var uppskattat av kursdeltagarna att få se den typen av operation, och dessutom kunna prata direkt med operatören som kan förklara och visa anatomin under operationens gång.

Emelie summerar dagarna som givande även för kursledarna.

– Det var roligt att få träffa kollegor från hela Sverige för att utbyta erfarenheter och kunskap. Och det är roligt att det finns ett stort intresse att komma till Karolinska och fördjupa sina kunskaper i dessa frågor.

Det finns redan nu en kö till nästa kurstillfälle, vars datum ännu inte är spikat. Men redan i april hölls en SFOG-kurs om prolaps och 25 maj hålls en regiondag, där personal som jobbar inom andra vårdaktörer i Region Stockholm komma och lyssna och delta i vad som händer och utvecklas inom gynekologin. Denna Regiondag kommer ha Tema Bäckenbotten NHV där specialistkompetenserna på Bäckenbottencentrum kommer att föreläsa.

Text: Josefine Franking

Foto: Karin Henley Listemar