Svåra hudsymtom nytt nationellt uppdrag för Karolinska Universitetssjukhuset
Det nya NHV-tillståndet ger hudsjukvården en tydligare stämpel, menar Lena Lundeberg, sektionschef för inflammatoriska hudsjukdomar och venereologi. "Jag tror att uppdraget kommer att göra vården ännu mer välfungerande", säger hon.
Enheten för hud, inflammatoriska hudsjukdomar och venereologi är både en öppenvårdsverksamhet och en slutenvårdsavdelning och erbjuder såväl rådgivning och utredning som behandling och uppföljning. Hit kommer patienter med svåra hudsymtom som hudavlossning, blåsbildning, hudsvullnad, svårläkta sår och böldbildningar. Hudläkaren och sektionschefen Lena Lundeberg berättar att man i år har en beställning på 350 vårdtillfällen till avdelningen.
– Slutenvården behövs för de svårast sjuka patienterna, för komplexa utredningar och för att kunna erbjuda second opinion för övriga Sverige. Här erbjuds både lokalbehandling av kunnig omvårdnadspersonal och systembehandling, säger Lena Lundeberg.
Att enheten nu tilldelas uppdraget för nationell högspecialiserad vård är viktigt, anser hon.
– Hudsjukvården får en tydligare stämpel. Vi visar att kunskapen och kompetensen finns här och att vi kan ta hand om svårt sjuka patienter i hela landet. Jag tror att uppdraget kommer att göra vården ännu mer välfungerande.
Jon Lampa, reumatolog och verksamhetschef för gastroenterologi, hud och reumatologi, instämmer:
– Det är viktigt att samla kunskapen och kompetensen för den bästa hudsjukvården, och på Karolinska finns alla komponenter för detta, inte minst en mycket hög omvårdnadskompetens.
Förr blev psoriasispatienter inlagda och smorda med tjärpreparat
Sedan Lena Lundeberg kom till Karolinska Universitetssjukhuset 1981 har mycket hänt inom området hudsjukdomar.
– Då var till exempel psoriasispatienter inlagda och blev smorda med tjärpreparat. Nu har man kunnat gå över till att ge dem systembehandling, det vill säga att läkemedel ges i tablettform, som injektioner eller intravenöst.
På senare år har det kommit allt fler effektiva läkemedel, inte minst biologiska. I de senare har den aktiva substansen producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung, som levande celler eller vävnad.
– Som psoriatiker kan du i stället för att smörja in dig jämt och ständigt få en spruta var tolfte vecka och i övrigt vara helt frisk, säger Lena Lundeberg.
NHV-uppdraget kan bidra till mer fokuserad vård och bättre forskning
Jon Lampa understryker att de biologiska läkemedlen har ändrat livet för många patienter. Och med fler och bättre läkemedel kan man även hjälpa fler med svåra sjukdomar.
– Jag ser mycket positivt på att NHV-uppdraget kan bidra till mer fokuserad vård och bättre forskning med målet att fler patienter med svåra hudsymtom ska kunna behandlas effektivt.
En annan väsentlig faktor i den moderna hudsjukvården är uppbyggandet av kvalitetsregister. Det ger möjlighet at följa patienterna noga, till exempel för att vid behov sätta in ett annat läkemedel.
– Kvalitetsregister är också en förutsättning för utvecklandet av precisionsmedicinen, möjligheten att ge en skräddarsydd behandling till varje enskild patient. Ett nystartat centrum för precisionsmedicin är Karolinska Translationell Dermatologi, KTD. säger Lena Lundeberg.
Läs Socialstyrelsens beslut
Nationell högspecialiserad vård (NHV)
Nationell högspecialiserad vård (NHV) innebär att vård av vissa särskilt sällsynta eller svårbehandlade diagnoser och vårdområden koncentreras till max fem utförare. Genom denna centralisering uppnås ökad kunskap, kvalitet och patientsäkerhet. Socialstyrelsen beslutar vilka vårdområden som ska omfattas av denna högsta vårdnivå samt antalet tillstånd.
Karolinska Translationell Dermatologi, KTD
På KTD, Karolinskas centrum för translationell dermatologi, bedrivs forskningsstudier inom området hudsjukdomar. Man utför högspecialiserad vård och utreder och behandlar patienter med sjukdomstillstånd i huden.
Senaste nyheterna
-
Information om obehörigt röjande av operationsdata
Karolinska Universitetssjukhuset har identifierat en integritetsincident i samband med ett utvecklingsprojekt för att förbättra operationsplaneringen.
-
Karolinska Universitetssjukhuset tar nya kliv för en hållbar framtid
Karolinska Universitetssjukhuset har tagit fram en ny hållbarhetspolicy som stärker sjukhusets engagemang för en hållbar framtid för patienter, medarbetare och omvärlden. ...