Förslag för att lösa framtidens operationsbehov arbetas fram på Karolinska

Nyhet

Hur ska vi kunna operera patienter som behöver vård i framtiden samtidigt som det är extrem brist på specialistutbildade sjuksköterskor? Karolinska Universitetssjukhuset analyserar nu ett förslag på en ny typ av kompetens i operationsteamet.

Sjukvården står inför ett tufft framtidsscenario där patienters liv står på spel. Befolkningstillväxten kommer att öka och andelen äldre kommer att bli större. Samtidigt förväntas bristen på hälso- och sjukvårdsutbildade vara stor. Det visar både nationella och internationella prognoser för 2031. Funktion Perioperativ medicin och intensivvård (PMI) tittar nu på ett förslag på hur framtidens operationsbehov kan mötas, både på Karolinska och regionalt. 

– Vi behöver agera och förbereda oss redan idag för att möta ett alarmerande läge inom operationssjukvården. Därför har vi utsett arbetsgrupper där chefer och medarbetare inom PMI som ska analysera ett förslag med ingångsvärdet att addera ytterligare kompetens i operationslaget, eller på annat sätt lösa kompetensförsörjningen framåt säger David Konrad, Funktionschef Funktion PMI.  

PMI har redan agerat på flera sätt för att öka kvarstannandet och satsa på profileringen av operationssjuksköterskor. Bland annat genom en kompetensstege för karriärutveckling, särskilda lönesatsningar, påbyggnadsutbildningar och avgränsning av arbetsuppgifter. Enligt förslaget som läggs fram ska ännu mer av det högspecialiserade sjukvårdsuppdraget säkras genom att kroka arm med ny kompetens som skulle kunna utföra delar av sjuksköterskans arbetsuppgifter såsom sterilt arbete och instrumentering.

– Alla i operationsteamet behövs, men varje roll ska få utvecklas och fokusera på sitt kärnuppdrag. Genom att öppna upp för ny kompetens kan vi avlasta och vidareutveckla sjuksköterskor som vi har brist på idag och framåt, säger David Konrad.

Specialistsjuksköterskor inom intensiv- och operationssjukvård är den grupp som kommer att vara allra mest efterfrågad fram till 2031. Och läget är närmast akut.

– Vi riskerar att behöva stänga minst var fjärde operationssal om vi inte börjar förändra hur vi jobbar och anpassa oss till framtiden. Det är jätteviktigt att vi gör detta tillsammans och lyssnar in olika aspekter. Vi behöver tänka öppet och se på förslaget ur olika vinklar, säger David Konrad.

Ansatsen har delvis fått kritik för att operationssjuksköterskans roll urholkas, och även att patientsäkerheten kan hotas. Hur tänker du kring det?

– Tvärtom vill vi stärka specialistsjuksköterskans roll genom att frigöra utrymme i uppdraget som kan ägnas åt det högspecialiserade sjukvårdsarbetet. Patientsäkerheten ska vi alltid värna om och därför behöver vi tänka nytt för att inte hamna i ett kritiskt läge där operationer behöver ställas in i framtiden, säger David Konrad.

Arbetet påbörjas inom kort i tre arbetsgrupper med medarbetare och chefer som kommer att analysera förslaget. Arbetsgrupperna kommer parallellt även ha i uppgift att inhämta andra konstruktiva förslag.

 

FAKTA:

  • De närmaste tio åren kommer befolkningsmängden att öka med cirka 500 000 personer, enligt SKR-rapport.
  • Andelen personer >80 år beräknas öka med 50 % de närmaste tio åren.
  • Bristen på sjuksköterskor – och speciellt specialistsjuksköterskor – bedöms bli omfattande 2035, enligt prognos från SCB.
  • Förslaget innebär en ny typ av kompetens i operationslaget som ska kunna avlasta specialistsjuksköterskor, som i sin tur får mer utrymme att fokusera på kärnuppdraget och utvecklas i sin roll.
  • Enligt förslaget kommer den nya rollen att ha en högskoleutbildning på grundnivå, till skillnad från en avancerad utbildning, som operationssjuksköterskan har.