"Vi är vårdens detektiver!"

Nyhet

Hurra! 15 april är biomedicinska analytikerns dag och vi hyllar en yrkesgrupp som allt för få känner till, men som spelar en viktig roll inom vården.

Lynda Eneh, Maria Guglielmeti, Erica Burén och Patrik Bergkvist är biomedicinska analytiker.

Det är fyra glada biomedicinska analytiker som vi träffar denna soliga vårdag. De arbetar alla på Klinisk Mikrobiologi Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset. Lynda Eneh jobbar på Virologen medan kollegorna Maria Guglielmeti, Patrik Bergkvist och Erica Burén jobbar på Mikrobiologen.

Vad gör då en biomedicinsk analytiker?

– Det är egentligen svårt att sammanfatta för vi gör så mycket, men rent konkret så fastställer vi diagnos så att läkarna inte behöver sitta och gissa, säger Maria och Lynda fyller i:

– Om en patient har feber och huvudvärk så är det vi som kan berätta om det faktiskt rör sig om corona, influensa eller en bakterieinfektion.

Erica säger att utan biomedicinska analytiker stannar vården fullständigt, och hon betonar att det är ett otroligt viktigt yrke.

– ”Vårdens detektiver” brukar vi kallas – vi ska ta reda på hur vi kan hjälpa en patient på bästa sätt, säger Erica.

Legitimerade för hög patientsäkerhet

De betonar att man som biomedicinsk analytiker kan ha väldigt olika uppgifter, beroende på vilken ens arbetsplats är.

– Det gemensamma för oss fyra är att vi jobbar i labben, men sedan finns det massor av andra arbetsuppgifter på ett sjukhus. Man kan jobba med IVF, man kan jobba på patologen, vara den som tar prover på patienterna och så vidare, säger Patrik och fortsätter:

– Vi som jobbar på Mikrobiologen håller mest på med mikroorganismer.

Erica, som har jobbat på immunologen, utförde analyser inför exempelvis njurtransplantation och stamcellstransplantationer. Andra kollegor på Klinisk immunologi undersöker även antikroppar vid allergi och reumatiska sjukdomar.

– En biomedicinsk analytiker måste inte jobba på ett sjukhus, man kan exempelvis jobba hos polisen, med djur, med livsmedel, på ett medicinskt företag, tillägger Maria.

Det som är gemensamt, framhåller de, är att det behövs en professionalitet från första början och hela vägen under arbetet, för att säkerställa hög patientsäkerhet.

– Unikt för just biomedicinsk analytiker är att vi alla är legitimerade, vilket är en kvalitetssäkring. Plus att vi har ytterligare kompetenser inom olika områden, och det kontrolleras varje år att vi kan genomföra testen korrekt, säger Maria.

”Man får nörda ner sig med likasinnade”

Lynda framhåller att de tänker på patienten bakom varje provrör de får in. Skulle hon tappa ett provrör så finns det en människa som drabbas.

– Man motiveras av att det jobb man gör är viktigt. Inte minst under covid-pandemin märkes det, för då kom ingen patient vidare förrän vi analyserat deras covid-test. Så jag gillar verkligen mitt yrke – vi säkerställer att rätt resultat går ut i rätt tid, säger hon.

Ja, det märks att dessa fyra verkligen gillar sina jobb.

– Roligast är att ingen dag är den andra lik. Du har olika problem att lösa – det är ungefär som att göra ett jätteroligt korsord varje dag med fantastiska kollegor, säger Erica.

Maria jobbar mycket med svamp och hon framhåller att det är en värld i sig.

– Där spelar många olika faktorer in. Faktorer, som patientens ålder och vilken sjukdom den har, spelar in om en svamp är viktig eller inte för den sjukdomen. Då krävs det att jag läser många vetenskapliga artiklar och letar information. Det är viktigt för patienten och det är roligt att göra skillnad med mitt jobb, säger hon.

De framhåller att gemenskapen med kollegorna, och att dela samma intresse, är en bonus.

– Man får nörda ner sig med likasinnade! Jag får vara jättenördig på jätteavancerade saker med andra människor som också är jättenördiga. Du skulle höra oss på lunchrasterna när vi pratar om någon spännande bakterie – sådant andra skulle tycka att det var jättekonstigt, säger Patrik.

Text: Josefine Franking

FAKTA: Biomedicinsk analytiker

En biomedicinsk analytiker är specialist på olika undersöknings- och analysmetoder och har en avgörande roll för patientsäkerhet och kvalitet. Man finns med i hela analyskedjan, från provtagning till provsvar. Det brukar sägas att cirka 70 % av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.

Under utbildningen kan man inrikta sig på antingen laboratoriemedicin eller klinisk fysiologi. Kortfattat kan man säga att laboratoriemedicin handlar om att analysera prover (till exempel blodprover och vävnadsprover) medan klinisk fysiologi innebär mera patientnära undersökningar (till exempel EKG och ultraljud).

Källa: ibl-inst.se