Trygghetsvandring med barn på barnoperation

Nyhet

I lördags genomfördes en trygghetsvandring vid barnoperation i Solna. En trygghetsvandring skapar möjlighet att få ta del av barn och ungas synpunkter och är ett sätt att arbeta utifrån ett barnrättsperspektiv.

Syftet med just denna vandring var att få in barn och ungas röster kring hur de uppfattar de lokaler som de färdas i, från avdelning ner till operationsrum.

Åtta barn deltog i åldrarna 6-15 år. För att göra det så verklighetstroget som möjligt fick varje barn klä om, få ID-band, infart och information. I säng rullades de sedan från avdelning ner till operation.

På vägen gjordes ett antal stopp där barnet fick berätta hur de upplevde platsen, vilken känsla det ingav och om de hade idéer på hur platsen kunde göras ännu tryggare. Nere på BarnPMI tog ordinarie personal emot och rollspelade hur allt går till inför en operation.

Många kloka tankar framfördes och flera förslag kom från de medverkande barnen. Här följer några exempel:

  • Häftigt stor hiss, snyggt med gömda lampor bakom listen (Hissfärden)
  • Känner mig lite pirrig så något att titta på skulle behövas om man ska ligga här länge (slussen in till barnop)
  • Vilka fina klistermärken de satt på väggen. Dem gillar jag! (Korridoren på barnop)
  • Lamporna ovanför sängen ser jätteläskiga ut och varför sitter det en kamera mitt i lampan? (Operationsrummet)
  • Vore bra med en skärm så man slapp se alla maskiner. (Operationsrummet)
     

En första analys av barnens synpunkter och reaktioner har gjorts av den medverkande personalgruppen. Att anordnandet av en trygghetsvandring kan ge mycket är alla överens om.

- Vi sammanställer nu materialet och skapar en handlingsplan för kommande justeringar i våra miljöer, berättar en av de medverkande från operationspersonalen.

- Alla medverkande barn kommer också få ta del av materialet. De var ju verkligen huvudpersonerna denna dag! Säger Charlotte Elf, enhetschef Pedagogiskt Resurscentrum, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.

Mer information

Vill du veta mer om hur en trygghetsvandring kan gå till? Läs mer på Barnets rätt i vården (karolinska.se) eller mejla till barnrattalb.karolinska@sll.se