Barnmorskor väljer att jobba kvar inom Min barnmorska på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Majoriteten av de barnmorskor som tidigare under året sagt upp sig har nu valt att ta tillbaka sin uppsägning. De kommer att jobba kvar inom vårdformen sammanhållen vårdkedja under graviditet, förlossning och eftervård, ofta kallad Min barnmorska.

Under första kvartalet av 2023, i samband med att projektet Min barnmorska övergick till vårdformen sammanhållen vårdkedja, sade flera av barnmorskorna upp sig. Efter bra dialoger där lösningar har hittats väljer flertalet av barnmorskorna att ta tillbaka sin uppsägning. Därmed stannar totalt 12 barnmorskor för att arbeta med vårdformen Min barnmorska vid Karolinska.

Anledningarna uppsägningarna var bland annat arbetsvillkor och arbetsmiljö, något som förlossningsverksamheten under de senaste månaderna arbetat för att lösa i dialog med barnmorskor från Min barnmorska.

Det har resulterat i scheman som i hög utsträckning tillgodoser medarbetarnas behov, som följer skyddslagstiftningen och som också säkrar god tillgänglighet för blivande föräldrar. Arbetspassen för barnmorskorna kommer att vara förlagda både på distans och på sjukhuset eller i kvinnans hem, beroende på hur kvinnan valt att föda.

– Vi är väldigt glada att dialogen landat i lösningar som gör att fler väljer att jobba kvar på Karolinska inom Min barnmorska. Varje medarbetare är så viktig och de som jobbar kvar bidrar med oerhörd kompetens och erfarenhet, säger Heidi Stensmyren, Temachef Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner.

Trots det positiva beskedet är det fortsatt en ansträngd situation inom förlossningsverksamheten totalt sett på Karolinska, med anledning av hög personalomsättning och minskad kontinuitet, även bland chefer. Situationen har hög prioritet och verksamheten arbetar med att hantera läget både på kort och lång sikt. Det arbetas med att möjliggöra 12,5 timmarspass under sommaren, det ges förbättringsersättning nu inför och efter sommaren till barnmorskor som deltar i arbete. Rundabordssamtal pågår och ytterligare dialoger förs för att hitta lösningar framöver.

Fakta om Min Barnmorska

Min barnmorska, som började som ett projekt på Karolinska, riktar sig i första hand till gravida med förlossningsrädsla. Möjligheten att ha samma barnmorskor under graviditet, förlossning och eftervård innebär större trygghet för kvinnan. Drygt 150 kvinnor är för tillfället inskrivna i Min barnmorska och sedan starten 2018 har nästan 2 000 kvinnor fött och vårdats i Min Barnmorska.