Ny behandling hjälper covid-19-patienter med nedsatt immunförsvar

Nyhet

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar kan drabbas av kvarstående aktiv covid-19. På medicinska enheten för infektion på Karolinska Universitetssjukhuset finns nu en etablerad metod som kan fungera på infektionen.

Kvarstående aktiv covid betyder att man inte blir av med viruset trots att man behandlas med antivirala läkemedel. Ola Blennow är överläkare på medicinska enheten för infektion i Huddinge.

Hösten 2022 fick Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge in en patient som på grund av kraftigt nedsatt immunförsvar till följd av cellgiftsbehandling hade en kvarstående covidinfektion. Trots behandling i två omgångar med antivirala läkemedel höll sig infektionen kvar och orsakade lunginflammation. Patienten var beroende av syrgas dygnet runt.

Överläkare Ola Blennow hade tillsammans med kollegor på medicinska enheten för infektion läst färska rapporter från USA om att en kombination av två olika antivirala mediciner kunde ge lovande resultat.

– I normala fall används dessa antivirala mediciner var för sig i 5 dygn, men det hade ingen effekt i detta fall. Vi kombinerade därför de två olika medicinerna och förlängde behandlingstiden. Efter 9 dygn hade patienten fortfarande kvar viruset varför behandlingen förlängdes till 14 dagar och då kunde viruset inte längre påvisas, säger Ola Blennow.

Efter den lyckade behandlingen har patienten blivit successivt bättre och behovet av syrgas har minskat drastiskt.

– När vi såg att behandlingen var effektiv tog vi fram ett protokoll, det vill säga en vårdrutin, för hur man framgångsrikt ska genomföra behandlingen på patienter med persisterande, kvarstående, covidinfektion, säger Ola Blennow.

Ytterligare två patienter har framgångsrikt behandlats enligt samma rutin och Karolinska har hjälpt andra sjukhus i Sverige med rådgivning kring denna behandling. Idag har ungefär ett halvt dussin patienter i Sverige behandlats enligt den nya vårdrutinen och en rapport har nyligen publicerats i den medicinska tidskriften Clinical Infectious Diseases.

Rapporten i Oxford University

FAKTA. Kvarstående covid

Persisterande, kvarvarande, covidinfektion är inte samma sak som postcovid. Postcovid är sjukdom man kan få efter en genomlevd covidinfektion och man bär inte längre på viruset och är inte smittsam. En kvarvarande covidinfektion betyder att själva covidinfektionen inte ger med sig. Man bär på viruset och är fortsatt smittsam.

Medicinska enheten för infektion på Karolinska Universitetssjukhuset var först i Sverige med att rutinmässigt ge livsräddande kortisonbehandling under pandemiutbrottet våren 2020. Sjukhuset deltog även i den kliniska prövningen av den första godkända antivirala medicinen remdesivir och var föregångare inom introduktionen av antiviralbehandling med monoklonala antikroppar under våren 2021.

Karolinska Universitetssjukhuset har vårdat flest svårt sjuka covidpatienter i Sverige.