Karolinska Universitetssjukhuset först i regionen med akutapp

Nyhet

INNOVATION. I en strävan att minska den administrativa bördan i vården tar Karolinska Universitetssjukhuset på sig ledartröjan och inför akutappen. "Det är en innovativ lösning för akutmottagningar som ska underlätta arbetet och minska stressen för både personal och patienter", säger projektledare Derya Cömert Rostami.

Surfplattan är storleksmässigt aningen större än en mobiltelefon, samtidigt mycket mindre än en vanlig iPad och får enkelt plats i vårdpersonalens fickor.

En av sjukvårdens stora ödesfrågor är den om att minska administrationen i regionerna och istället lägga resurser på det vårdnära arbetet. Karolinska Universitetssjukhuset har ett uttalat mål om att med full kraft möta denna utmaning.

Som ett steg i denna riktning har projektledare Derya Cömert Rostami tagit på sig ledarskorna och tillsammans med sitt team gått längst en fyrårig stig som nu nått sin slutdestination: införandet av akutappen.

Akutappen är en innovativ lösning för akutmottagningar - på en surfplatta. Surfplattan är storleksmässigt aningen större än en mobiltelefon, men samtidigt mycket mindre än en vanlig iPad och får enkelt plats i vårdpersonalens ficka.

Lösningen ska att underlätta arbetet och minska stress för både personalen och patienterna. Genom att använda akutappen kan personalen enkelt se akutliggaren, få en översyn av mottagningens flöde och få tillgång till all viktig information om patienterna.

– En av de främsta fördelarna med akutappen är att man slipper springa till till stationära datorer för att söka information om patienten, vilket kan vara stressande för personalen och orsaka oro hos patienten, säger Derya Cömert Rostami och fortsätter:

– I stället får de tillgång till all nödvändig information direkt i surfplattan.

Med akutappen behöver inte personalen springa ut till datorer för att söka information om patienten, utan har ständigt tillgång till den på sin surfplatta via appen.

Via akutappen kan personalen enkelt komplettera information om patienten och se provsvar som kommer in. De kan också lägga in aktiviteter som ska utföras och hålla koll på patientens personuppgifter. Dessutom kan de se vilka rum som är tillgängliga och enkelt byta rum om det behövs.

– En annan fördel med akutappen är att den har en läkemedelsmodul som gör det möjligt för personalen att se över patientens läkemedelshistorik, fortsätter Derya Cömert Rostami.

Sammanfattningsvis är akutappen en viktig teknologisk lösning för akutmottagningar som kommer att underlätta personalens arbete och minska stress för både medarbetare och patienter samt möta sjukvårdens utmaning med att minska administrationen.

– Genom att använda appen kan personalen enkelt komplettera information om patienten, se provsvar, lägga in aktiviteter och se över patientens personuppgifter och läkemedelshistorik - samt så slipper de det administrativa momentet att logga in- och ut med sitt e-tjänstekort på en stationär dator så fort en patient har en fråga, säger Derya Cömert Rostami.