”Det är en no-brainer, klart man vill komma hit!”

Nyhet

Tack vare Min Stora Dag fick barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus ett oförglömligt möte med några av spelarna i herrlandslaget i fotboll.

Robin Olsen och Mattias Svanberg ställde glatt upp på bild med barnen.

De största kämparna är de minsta. Den 6 april är det Barn på sjukhusdagen och i samarbete med Min Stora Dag och inför denna dag genomfördes ett uppskattat besök på sjukhuset.

Den här eftermiddagen kan man nästan ta på spänningen i luften i lekterapin på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska. Här och var skymtas barn iklädda fotbollströjor och det spejas förväntansfullt ut genom dörren.

Min Stora Dag ska strax uppfylla en dröm för många av barnen på sjukhuset: att få träffa spelare från svenska landslaget i fotboll.

– Nu kommer de! Ropar plötsligt ett av barnen uppspelt.

In genom lekterapins dörr kliver de fem fotbollsspelarna Robin Olsen, Anthony Elanga, Robin Quaison, Mattias Svanberg och Emil Forsberg. Ett barn kastar sig snabbt fram för att hälsa medan någon annan som är blygare håller sig lite i bakgrunden till en början.

– Det värmer i hjärtat när man ser glädjen i barnens ögon, och även hos föräldrarna. Det betyder lika mycket för oss. Man mår bra av att göra något som är betydelsefullt, säger Robin Quaison.

Spelarna går glatt runt i lekterapins lokaler och pratar med barnen. Det delas ut autografer till höger och vänster och Robin Quaison ger sig snart in i en underhållande pingismatch med ett av barnen. Så fort det kommer fram ett barn som vill ha en autograf pausar han spelet och byter några ord medan ett spelarkort signeras.

– Det är viktigt att komma hit. Man är en förebild för alla barnen. Det är enkelt för mig att prata med dem, jag har yngre syskon och är van, säger Elanga.

Det skrattas, skämtas och småpratas. Emil Forsberg slår sig ner i en fåtölj framför ett tv-spel och är snabbt igång och spelar en fotbollsmatch med ett barn. De småpratar medan tv-spelsmatchen pågår och det är högst oklart vem som vinner – men roligt har de.

Spelarna är måna om att alla barn på plats ska få hälsa. Robin Olsen ser en pojke som sitter lite i skymundan på en av sofforna. Han ger en autograf, är med på en selfie och letar sedan upp Anthony Elanga.

– Gå och hälsa på den där pojken också, jag tror att han är lite blyg, men han vill få våra autografer, säger Olsen.

Så småningom har alla som vill fått autografer och selfies. Spelarna signerar även en tröja till ett barn som ligger inlagt på en sluten avdelning och inte hade möjlighet att besöka lekterapin. Även videohälsningar till barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge spelas in.

Självklart får spelarna även följa traditionen och göra varsin snurrteckning. Att rita på ett papper som snurrar på en ritplatta är dock en större utmaning än väntat för vissa av dem.

– Jag tror inte det här kommer att bli bra, säger Anthony Elanga, men han uppmuntras snabbt av en medarbetare från lekterapin som säger:

– Det tror jag! Det här är liksom något som alla kan klara av!

Till slut är det dags för spelarna att ge sig av till hotellet där middagen väntar. De säger farväl och bakom sig lämnar de barn som garanterat har fått ett minne för livet tack vare Svenska Fotbollförbundet och Min Stora Dag.

– Jag har varit här en gång tidigare. Det är en no-brainer, klart man vill komma hit! Det är så kul att få träffa alla barn och se hur glada de blir. Jag har själv ett barn och ett till på väg, säger Forsberg.
– Det betyder mycket för oss. Det här är något jag är stolt över att få uppleva. Det blir speciellt när man själv har barn, säger Robin Olsen.

Text: Josefine Franking
Foto: Josefine Franking & Nneka Magnusson Amu