"Visionen med Återbruksportalen är att skapa ett mer hållbart sjukhus"

Nyhet

Återbruksportalen har skapats utifrån idén om ett mer hållbart Karolinska Universitetssjukhuset. Läs om hur appen skapades och vad den ska leda till.

"Applikationen ska vara superenkel att använda. Det ska vara lätt att se vad som finns tillgängligt och smidigt att hämta upp eller lämna produkterna", säger Jenny Fredriksson Heikkilä.

När Jenny Fredriksson Heikkilä ställde sig frågan om vad som händer med all den dyra IT-utrustning och alla möbler som ofta lämnas kvar vid en verksamhetsflytt blev hon besviken. Svaret är nämligen att det mesta ofta slängs. 

– Jag funderade på om det inte finns något sätt där vi tillsammans kan hjälpa varandra att återanvända helt funktionsduglig, fräsch och fin IT-utrustning. Det finns ju massor av verksamheter som snabbt behöver få tag i exempelvis en datorskärm eller ett tangentbord. Samtidigt finns det många som slänger den typen av utrustning, bland annat på grund av utrymmesbrist. Här såg jag enorma möjligheter att göra något, säger Jenny. 

Tillsammans med Ebba Leckström och Adnan Kevric på Office 365-förvaltningen byggde hon appen Återbruksportalen. Appen är tillgänglig för alla medarbetare inom Karolinska Universitetssjukhuset. 

Återbruksportalen fungerar ungefär som Blocket, med skillnaden att vi skänker utrustningen som annonseras.

– Applikationen ska vara superenkel att använda. Det ska vara lätt att se vad som finns tillgängligt och smidigt att hämta upp produkterna eller lämna ifrån sig den utrustning som inte längre behövs av en viss verksamhet. Återbruksportalen fungerar ungefär som Blocket, med skillnaden att vi här skänker utrustningen som annonseras. Användare kommer i kontakt med varandra via annonsörens mailadress eller om användaren hellre vill ringa så finns telefonnumret också inlagt i annonsen, fortsätter Jenny.  

Visionen med Återbruksportalen är att skapa ett mer hållbart Karolinska. Och givetvis, att spara stora pengar för verksamheterna. Jenny berättar mer om de tre visionerna med appen: 

– Det har varit så roligt att bygga den här applikationen. Jag har utgått från perspektiven miljö, ekonomi och arbetstillfällen. Första perspektivet utgick från miljön, då miljövinsterna för återbruk är enorma. Men jag inser nu att vi också kommer spara mycket pengar. Bara under det senaste året har jag själv sett till att recirkulera IT-utrustning för drygt 300 000 kronor. Tänk då om vi alla tillsammans hjälps åt att lägga upp annonser i Återbruksportalen och hämta hos varandra ...