Ett års krig – Karolinska Universitetssjukhuset har tagit emot flest patienter från Ukraina

Nyhet

Sverige har sedan kriget inleddes tagit emot 69 patienter från Ukraina. 43 av dem har vårdats på Karolinska Universitetssjukhuset. Bland dessa finns både skadade soldater och cancersjuka civila.

När Ryssland den 24 februari 2022 invaderade Ukraina gjorde sig Karolinska Universitetssjukhuset omedelbart redo att ta emot skadade och sjuka från krigszonen. En mottagningsorganisation sattes upp på sjukhuset och kontakter togs med relevanta myndigheter. Karolinskas flygplan och så kallade medevac team, som kan ge intensivvård under transport, ställdes till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps förfogande. På så sätt säkerställdes trygga transporter till Sverige. Under det gångna året har Karolinskas intensivvårdstransportorganisation fört patienter inte bara till Karolinska utan också till andra svenska sjukhus.   

– På Karolinska insåg vi snabbt att vi behövde bidra med vård och transporter både för skadade och sjuka från Ukraina. Engagemanget från våra medarbetare är stort och jag vet att många vill att vi ska göra ännu mer. Vi arbetar hela tiden för att ta emot så många patienter som möjligt från krigsområdet och det kommer vi att fortsätta med, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset

De första patienterna, två cancerpatienter, anlände till Karolinska i Huddinge den 29 mars. Kort efter detta tog Karolinska även emot traumapatienter från Ukraina som skadats i strid. Karolinska är det sjukhus i Sverige som har tagit emot flest patienter från Ukraina. Av de 43 patienter som kommit till sjukhuset är 24 krigsskadade och 19 är sjuka i cancer, varav tre är barn. I genomsnitt tar Karolinska nu emot en till två skadade soldater i veckan till traumaavdelningen i Solna.

– För oss som inom Traumacentrum som dagligen hanterar följderna av stora olyckor blev uppdraget lika naturligt som det var hedrande. I den svåra värld som krigssjukvård innebär kan vi förstås inte undgå att imponeras av den primära handläggning som utförts i Ukraina. Vår stora utmaning är sedan att kunna möta de förväntningar som finns där vi, på gränsen av vad som kirurgiskt är tekniskt möjligt, försöker återföra en svårt krigsskadad patient till ett normalt liv. I det sammanhanget är vi nog lika stolta över vad vi kan åstadkomma som vi är olyckliga för att vi behövs, säger Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef för Trauma Akut kirurgi Ortopedi på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Kriget är en stor tragedi och tankarna går till de människor som drabbats men också till alla inom den ukrainska sjukvården som kämpar under svåra förhållanden. När patienter överförs till oss från Ukraina blir det tydligt att de fått god vård, trots de utmaningar som kriget innebär. Ukrainas sjukvårdspersonal gör ett beundransvärt jobb, säger Björn Zoëga.