Ny forskning på vaccinet mot covid-19 ska maximera boosterdosernas effektivitet

Nyhet

Under våren pågår en europeisk studie som ska ta reda på hur effektiva påfyllnadsdoserna av vaccinet mot covid-19 egentligen är. Vuxna deltagare sökes i Stockholm. Forskningsstudien ingår i det EU-finansierade nätverket Vaccelerate som är knutet till Karolinska Universitetssjukhuset.

-   Syftet med den här studien är att bestämma de optimala intervallen för påfyllnadsdoser av covid-19 vaccin. Vi vill ta reda på exakt hur immunförsvaret reagerar på påfyllnadsdoserna. Det vet vi inte idag, säger Helena Hervius Askling, docent på Karolinska Institutet, överläkare i infektionssjukdomar, och huvudansvarig för studien.

För att resultaten från vaccinstudier ska kunna användas i hela Europa är det viktigt att studier inkluderar personer från olika platser. Därför söker den här studien friska vuxna i olika åldrar i sex europeiska länder,
-    Vi behöver ta reda på vad som gäller för oss här i Sverige. Resultatet blir en viktig pusselbit när vi ska bygga upp framtidens rekommendationer för hur man på bästa sätt ska ta covid-vaccinet. Vi behöver hjälp av allmänheten som studiedeltagare för att kunna göra rekommendationerna så bra som möjligt, säger Helena Hervius Askling,

Helena Hervius Askling

Den som vill ingå i studien kommer att få samma booster-dos som alla andra får för tillfället, det vill säga det senast uppdaterade mRNA-vaccinet. För att delta ska man höra av sig till Studieenheten med lokaler på Sabbatsbergs sjukhus. Man kan också registrera sin intresseanmälan för kommande vaccin- studier i volontärregistret Vaccelerate. Då kommer man att få information om vaccinstudier i hela Europa som söker deltagare.
-    Utan hjälp från frivilliga deltagare kan nya vacciner inte godkännas och användas när det behövs och därför är det fantastiskt att se hur många som bidrar med sin tid och ställer upp i vaccinstudier, säger Helena Hervius Askling,

För just den här studien ska man ska vara frisk, ha fyllt 18 år, och ha sin grundvaccinering klar, det vill säga att man ska ha fått minst tre doser av covid-19 mRNAvaccin. 
Deltagarnas grundhälsa kommer i ett första steg att undersökas med prover för blod- och levervärden. Under det kommande halvåret blir det ytterligare fem besök då man med blodprov undersöker hur deras immunförsvar utvecklas.

-    Vi gör en omfattande immunologisk analys av deltagarnas blod och kommer också att ta salivprover. Hela forskningsstudien kommer att vara klar om ungefär ett år, säger Helena Hervius Askling.


Läs om Vaccelerate