Min barnmorska får fortsättning på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

MIN BARNMORSKA. Regionen har godkänt Karolinska Universitetssjukhuset som första vårdgivare att bedriva vårdformen sammanhållen vårdkedja under graviditet, förlossning och eftervård. Vårdformen, som ofta kalla Min barnmorska, är en fortsättning och ett resultat av projektet med samma namn.

För att avlasta arbetssituationen för de barnmorskor som jobbar inom Min barnmorska så kommer arbetspassen för de barnmorskor som arbetar med Min barnmorska att vara likadana som under själva projektfasen. I praktiken betyder det att under arbetspassen som kallas B1 och B2 kan barnmorskan arbeta från sitt hem. När det är dags för kvinnan att föda så fortsätter passet på sjukhuset eller i kvinnans hem, beroende på om kvinnan valt att föda på sjukhus eller i sitt eget hem.

Det som återstår är att vi kommer också tillsammans med barnmorskorna i Min barnmorska att se över och anpassa beredskapstiden för att öka tillgängligheten för den födande kvinnan.

Min barnmorska, som började som ett projekt på Karolinska, riktar sig i första hand till gravida med förlossningsrädsla. Möjligheten att ha samma barnmorskor under graviditet, förlossning och eftervård innebär större trygghet för kvinnan. Något som också märks på att antalet planerade kejsarsnitt har minskat.

Drygt 150 kvinnor är för tillfället inskrivna i Min barnmorska och sedan starten 2018 har nästan 2000 kvinnor fött och vårdats i Min Barnmorska.