Cancersjuka barn bland patienterna från krigets Ukraina

Nyhet

På Karolinska Universitetssjukhuset har våra medarbetare hjälpt sjuka människor från Ukraina på alla sätt som varit möjliga det senaste året. Tre av patienterna är cancersjuka barn. "Det är en lite unik situation att ta emot familjer som både flytt ett krig och samtidigt har cancersjuka barn", säger Hedvig Glans, sektionschef på slutenvården i Huddinge.

Två ambulanstransporter med de första patienterna från Ukraina anlände 29 mars till Karolinska i Huddinge.

Vård av skadade och sjuka

Det var den 24 februari 2022 som Ryssland invaderade Ukraina. Karolinska Universitetssjukhuset ville självklart bidra på alla sätt som var möjliga. Snabbt togs initiativ för stödinsatser, både på ledningsnivå och av medarbetare själva som exempelvis startade insamlingar. Det bidrogs bland annat med läkemedel, vårdutrustning och andra förnödenheter till krigsområdet.

Karolinska öppnade dörrarna för sjuka och skadade från Ukraina. En ambulans med de två första patienterna anlände till Karolinska i Huddinge den 29 mars. Enligt läkaren Hedvig Glans, sektionschef på slutenvården, infektion Huddinge, gick mottagandet bra och tolkmöjligheter fanns givetvis på plats.

 – Visst måste man kalla den här situationen unik; att transportera patienter med kroniska sjukdomar och som flytt ett krig och är i akut behov av hjälp. Det har vi inte gjort förut på samma strukturerade sätt, vad jag vet, däremot att ta emot behövande patienter från olika länder, det har vi stor vana vid, sa Hedvig Glans.

Kort efter detta tog Karolinska även emot soldater från Ukraina som skadats i strid för vård. Karolinska är det sjukhus i Sverige som har tagit emot flest patienter från Ukraina. Av de 40 patienter som kommit till oss är 23 traumafall och 17 sjuka i cancer. Tre är barn.

– Vi har stor vana vid att hjälpa familjer i kris, där barn har livshotande sjukdomar. Men det här är en lite ny situation att ta emot familjer som både flytt ett krig och samtidigt har cancersjuka barn, sa Pernilla Grillner, sektionschef på barnonkologen på Astrid Lindgrens sjukhus, i april när det första cancersjuka barnet från Ukraina togs emot för vård.

Kultursatsning för barn och föräldrar

Utöver rena vårdsatsningar bjöds det även på kultursatsningar för människor från Ukraina på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Kulturnämnden beslutade under 2022 att utlysa ett extra stöd för insatser som kan bidra till inkludering och meningsskapande för människor på flykt från Ukraina. Astrid Lindgrens barnsjukhus blev utvalt som en av mottagarna för dessa extra medel.

Lena Ulander, med mångårig erfarenhet som lekterapeut vid sjukhuset, fick rollen som samordnare. Två dagar i veckan fanns hon på plats och mötte upp barn från målgruppen.

– Det blev så många fina möten med barn och föräldrar! Det var medmänskliga möten med lek och kommunikation, som skedde på engelska eller via en översättnings-app. Många barn var märkbart tyngda av sina upplevelser, då kändes det extra fint att ge ett avbrott och låta barnen vara barn för en stund, säger Lena.

Barnen fick bland annat en pysselbok med namnet ”Solrosfrön” som var ifyllbar.

– I den var det skrivet både på svenska, ukrainska och ryska och där fick de lära sig saker om Sverige. Barnet fick också möjlighet att rita och skriva i den om vad man upplevde på flyktvägen till Sverige, det var jätteuppskattat av föräldrarna, säger Lena och tillägger:

– Med hjälp av tolken har vi även översatt behandlingshäften, så nu finns de på ukrainska på vårdavdelningarna.

Text: Josefine Franking