Läkaren Anna tävlar i VM i e-cykling

Nyhet

På arbetstid befinner sig biträdande överläkaren Anna Embring på strålbehandlingen i Solna. Men på fritiden sitter hon ofta cykelsadeln. Hon tävlar nämligen i e-cykling och har nu kvalat in i den svenska VM-truppen.

Till vardags arbetar biträdande överläkaren på ME Radiologi på Karolinska i Solna.

Hej Anna, hur känns det att kvalat in i VM-truppen?

– Kul och lite oväntat. Det är nog inte så många som blir uttagna till landslaget för första gången vid min ålder (46 år). Jag har inte heller någon idrottsbakgrund, utan e-cykling är den enda sport jag tävlat i.

Hur ofta tränar du?

– Jag cykelpendlar från Älvsjö till Karolinska varje dag, året om. Sen cyklar jag race på Zwift 2–4 gånger per vecka. Så oftast tränar jag varje dag.

Anna tävlar på cykeln framför en tv-skärm som visar den virtuella tävlingsmiljön. Hon lämnar alltså inte hemmet för att tävla..

Hur går det att kombinera jobbet med sådan hårdträning?

– Cykelpendling är ju lätt att kombinera med jobb, speciellt när man ändå byter om till arbetskläder när man kommer hit. E-cykling är mycket lättillgängligt och det är en av anledningarna att jag håller på med det. Hårdträningen gör att jag orkar med ett fullt schema med jobb, familj och disputation till våren.

Vad har du för tips till den som inte riktigt får ordning på regelbunden träning i vardagen?

– Cykelpendling, transportlöpning eller promenad till och från jobbet.

 

Om e-sport:

Anna iklädd den svenska VM-dräkten.

E-cykling är en relativt ny sport där man cyklar inomhus på en cykel där bakhjulet är kopplat till en trainer som reglerar motståndet. Trainern är i sin tur kopplad till en app som gör att du kan se på en skärm hur din avatar i spelet cyklar. I uppförsbacke blir motståndet tyngre och i nedförsbacke blir det lättare att trampa. Trycker man hårt på pedalerna så rör sig avataren i spelet snabbare. I denna virtuella cykelvärld kan man cykla med eller mot cyklister runt om i hela världen.

Det finns ett flertal plattformar som erbjuder e-cykling och den absolut största (med över 3 miljoner användare) heter Zwift. På Zwift startar det ett flertal tävlingslopp varje timme dygnet runt. De största loppen sänds ofta på Youtube med live-kommentatorer. Tycker man inte om att tävla så kan istället välja bland en oändlig mängd olika ”group rides” där man cyklar i grupp med andra bara för sällskapets skull. VM i e-cykling anordnas av UCI i samarbete med Zwift den 18:e februari.

 

Text: Josefine Franking