Kändistomtarnas lilla julafton med barnen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Nyhet

Det var ett tjugotal kändisar som iförda tomtemössor besökte de sjuka barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. De bjöd på skönsång, trolleri och en hel del skratt.

Det är en förväntansfull stämning i sjukhuskorridoren denna förmiddag i december. Ett fyrtiotal barn som är patienter på sjukhuset väntar spänt på att kändistomtarna ska komma på sitt traditionsenliga besök.

– Nu ser jag en tomte, nej flera. Massor! Nu kommer de, ropar en pojke i tioårsåldern som inte kan sitta still.

Och mycket riktigt, snart hör vi julsången Tipp, tapp. Först svagt på håll, sedan allt närmare. Och in kliver Kristin Kaspersen tillsammans med Danny Saucedo, Pernilla Wahlgren, Viktor Frisk, David Hellenius plus många fler. De bjuder på flera vackra julsånger, och barnen som sitter bara några meter framför dem är som trollbundna.

När det är dags för Martin Stenmarck att ta ton på Staffan var en stalledräng, ja då vill magikern Håkan Berg minsann vara med och sjunga. Lite extra. Och lite högre än resten. Det leder till en skämtsam kamp som lockar fram skratt hos både barnen och deras föräldrar.

Jultradition i över 20 år för Kristin

Initiativet ordnas av Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus i samarbete med Lekterapin.

– Vi är så otroligt tacksamma för att Kristin, Stiftelsens eldsjäl, är med och ordnar detta med oss varje år, säger Sanna Murray-Salander, director på Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

För Kristin Kaspersen är det nämligen en tradition att ta med sig ett gäng kändistomtar och besöka barnen på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Jag var här för drygt 25 år sedan på invigningen av Astrid Lindgrens Barnsjukhus, och sedan dess har jag fortsatt årligen. Det känns jättefint att vara här igen efter pandemin, och det är fantastiskt fint att se att vi betyder någonting – men det ger också oss något. Det har blivit en viktig del av julen för mig att få vara här med alla dessa härliga människor, säger Kristin.

Ella får en julklapp av Kristin Kaspersen.

Hon berättar att de skulle ha varit ännu fler, men några var tvungna att stanna hemma på grund av förkylningssymptom.

– De var fyra sena avhopp i morse och de var ledsna för det, men de tvingade mig att lova att ta med dem nästa år istället, säger Kristin.

Danny Saucedo är redo att dela ut julklappar till barnen.

Julklappar och selfies

Efter sång och några skojiga trolleritrick är det dags för julklappsutdelning och alla barn får en klapp. De som vill får också ta en selfie med sina favoritkändisar. Ett av barnen på plats är Tindra, nio år, som erkänner att det är lite pirrigt.

Tindra, 9 år, är ett av alla glada barn som får träffa kändisarna.

– Jag ser allra mest ser fram emot att träffa Pernilla Wahlgren, berättar hon.

Efter en dryg timme har alla barn fått paket och lilla julafton avslutas. Bianca Ingrosso är nöjd efteråt.

– Att vi kommer hit och sjunger lite och ger dem en paus i vardagen där man får skratta och tänka på något annat är superviktigt. Det känns jättebra att få träffa alla fina människor – det här är vad julen går ut – att få dela fina minnen, säger Bianca.

 

Text & Foto: Josefine Franking

Tack till alla som medverkade:

Kristin Kaspersen, Lina Hedlund, Tess Merkel, Pernilla Wahlgren, Bianca Ingrosso, David Hellenius, Danny Saucedo, Martin Stenmarck, Robin Bengtsson, Grannen Måns, Viktor Frisk, Linn Hegdal, Filip Lamprecht, Håkan Berg, Sebastian Tadros, Micke Svahn