Bra jobbat Kai, Muna och alla andra röntgensjuksköterskor!

Nyhet

Idag är det Röntgensjuksköterskans dag och vi har tittat in på röntgenavdelningen i Huddinge. Där hittade vi Kai Wejdan och Muna Osman som båda fick svara på frågan ”Var är det bästa med ditt jobb?”.

Kai:

”Man lär sig nya saker hela tiden”

Själva tekniken är intressant. Den utvecklas snabbt och man tvingas därför läsa nya saker hela tiden. Det är korta möten med patienterna, men de är alla unika. Och vi göra flera olika typer av undersökningar och använder olika apparater. Jag jobbar främst med datortomografi och de inre organen, såsom lever, njurar och bukspottskörtel. Det är ett varierat och kul arbete.

Mona:

”Jag försöker göra det bästa av de minuter jag har”

– Mina kollegor och min chef. Hon ser till att vi har det bra och lyssnar på oss. Och jag tycker om att hjälpa människor. Det är korta patientmöten så jag försöker göra det bästa av de 5-10 minuterna. Jag pratar med dem och får dem att känna sig bekväma. De flesta är jättetrevliga tillbaka. Sedan lämnar vi varandra och det är gott så. Efteråt kan jag ibland känna att hon eller han gjorde hela min dag. 

RÖNTGENSJUKSKÖTERSKANS DAG

Röntgensjuksköterskans dag firas den 8:e november varje år till minne av dagen då tysken William Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålarna år 1895. 1901 blev han den förste nobelpristagaren i fysik. Med röntgenstrålarna kunde läkarna för första gången titta in i människokroppen utan att behöva öppna den.