"Jag känner lika starkt inför varje sjukhusbesök vi gör"

Nyhet

Nu stänger vi barnrättsveckan för denna gång. Tack Danny Saucedo, Greta Thunberg, Amy Deasismont, Robin Trygg och Tobbe Trollkarl för att ni besökte barnen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Barn som lever med en kronisk eller livspåverkande sjukdom behöver all möjlighet till avkoppling och uppmuntran som de kan få. Karolinska Universitetssjukhuset har ett nära samarbete med stiftelsen Min Stora Dag, som i veckan kom på besök med Danny Saucedo, Greta Thunberg, Amy Deasismont, Robin Trygg och Tobbe Trollkarl för att sprida glädje på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Barn och familjer på plats sken ikapp när ambassadörerna dök upp i lekterapin. Danny Saucedo tog tillfället i akt att jamma loss lite med barnen i den lilla musikstudion tillsammans med Amy Deasismont. Han spontankomponerade låtar och fick både små och stora att brista ut i förtjusta skratt.

– Att få använda min tid och person till att träffa dessa barn och sprida glädje känns verkligen viktigt, säger Danny Saucedo.

Även Tobbe Trollkarl rev av rejäla skrattsalvor när han utförde sina tricks med bland annat magiska ringar och papperspåsar.

Under torsdagen var det barnen vid Astrid Lindgrens sjukhus i Huddinge som fick glädjen att träffa honom. Efter en uppskattad start med föreställning på Lekterapin fortsatte Tobbe ut till barnavdelningarna för att möta de barn som av olika skäl inte fick lämna sina patientrum.Det blev många personliga möten, häpna ansikten och, viktigast av allt, många breda leenden.

– Jag har varit ambassadör för Min Stora Dag i över 15 år men känner lika starkt inför varje sjukhusbesök vi gör. Så många fina möten med barn och familjer som kanske för första gången på väldigt länge får möjlighet att skratta tillsammans. Det är helt magiska möten, säger Tobbe ”Trollkarl” Blom.

”OMG det är ju Greta!” hörs från korridoren på en av barnavdelningarna när ambassadörerna visas runt i lokalerna. Greta Thunberg ler lite försynt och tar sig tid för ett foto med en överlycklig sjuksköterska.

– Min Stora Dag gör skillnad för barn med sjukdomar och diagnoser. De har lyckats förgylla många barns liv. Jag är väldigt glad att få vara en del av den här viktiga funktionen i samhället, säger Greta Thunberg.

Svante Norgren är barnläkare och chef på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han berättar att Min Stora Dag många gånger kompletterar vården med upplevelser som ger barnen ny energi och får dem att känna sig sedda. 

– Svensk barnsjukvård håller hög internationell standard och det går bra för våra patienter. Men utredningar och behandlingar kan vara väldigt långa, tuffa och besvärliga. För att orka med behöver barnen andningshål och rätt stimulans. Det är en del av behandlingen, säger Svante Norgren och fortsätter:

–Det gäller att vara lyhörd för barnets behov och känna att vi alla jobbar ihop: sjukhusskolan, lekterapin, clowner, barnbibliotekarier och musikpedagoger med flera. Jag vill också lyfta att besöken betyder mycket för anhöriga och våra medarbetare. Alla lyfts av att tillsammans göra något för barnen, säger Svante.  

Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane instämmer.

– I Barnkonventionens artikel 31 lyfts alla barns rätt till lek, vila och fritid. Vi vet att barn i vår målgrupp – barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser – ofta begränsas här. Därför känns det både viktigt och fint att vi tillsammans med våra ambassadörer kunde arrangera det här besöket med sjukhuset under barnrättsveckan, säger hon.

Text och foto: Nneka Magnusson Amu