Medarbetare utbildas till hälsoinspiratörer

Nyhet

Nu har Karolinska Universitetssjukhuset dragit igång i höstens utbildning av hälsoinspiratörer. Syftet är att skapa friska och attraktiva arbetsplatser med dragkraft av medarbetarna själva.

Arbetsmiljöspecialisten Louise Tängerstad berättar att det är andra gången utbildningen genomförs. Den är ett omtag på det hälsoinspiratörsarbete som påbörjades innan pandemin slog till. Tanken är att det ska finnas en, helst två, inspiratörer på varje enhet/mottagning på sjukhuset
– Nu först finns det resurser i form av hälsopedagoger på plats och att Hälsocentrum har skapats, säger Louise Tängerstad.

Hälsoinspiratörsutbildningen är en viktig del av regionens satsning på att utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Liksom att få in det främjande förebyggande arbetet så att vi stoppar inflödet till ohälsa. Det är en grundsten för att vi ska ha friska och attraktiva arbetsplatser. Vi är så duktiga på att leta risker. Det här är ett sätt att lyfta friskfaktorerna och se det som faktiskt fungerar, säger Louise Tängerstad.

Amanda Alinazar, hälsopedagog och även hon knuten till Hälsocentrum, berättar att intresset hos deltagarna är stort för det hälsoinspiratörsnätverk som skapats i form av ett teamsforum.
– Tanken är att de ska fortsätta nätverka med varandra där, säger hon.

Kollegan Camilla Thörn gläds åt det stora gensvaret hos kursdeltagarna.
– Det är härligt att se hur de utbyter idéer och delar med sig efarenheter om hur det fungerar i dag.

Vad vill ni att deltagarna ska få med sig härifrån?

Camilla Thörn:
– Inspiration!

Amanda Alinazar:
– Att de vet vad deras inspirationsroll innebär och hur de kan arbeta med det på sin arbetsplats.

Louise Tängerstad:
– Hur vi utvecklar våra medarbetarskap på friska arbetsplatser. Och att man ska vara ett viktigt stöd här till chefen.

Hej Zala och Emilia,
varför ville ni gå utbildningen?

Zala Hasani, undersköterska, Akutvårdavdelning i Huddinge
– Den lät intressant och vi behöver att någon sprider den här kunskapen till personalen. Vi har fått många bra ltips på länkar med oss, t.ex. Återhämtningsguiden.

Emilia Elfver, sjuksköterska, Akutvårdavdelning i Huddinge
– Jag håller med. Återhämtningsguiden är väldigt bra. Där får man mycket nyttig information, alltifrån meditation till reflektion och sådant man kan göra för att bygga upp mer hälsa. Den vill jag verkligen introducera till avdelningen som jag jobbar på. 

Text & foto: Nneka Magnusson Amu