"Viktigaste jag gjort under Idolresan"

Nyhet

I går hände det grejer på Astrid Lindgrens Barnsjukhus: Årets Idolfinalister kom på besök till lekterapin! Det blev både jamsession, konsert och autografstund med barnen innan det var dags att säga hej då. – Det här är det viktigaste jag gjort under Idolresan, sa en väldigt rörd Albin Tingwall.

Besöket arrangeras av Min stora dag, en stiftelse som skapar glädjefyllda upplevelser för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser, i samarbete med Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Platsen för dagen är lekterapin.

– Här kan man vara en kort stund eller lång stund beroende på hur man mår. Vi vill att barnen ska lämna patientrummet för att tillfriskna lite snabbare, berättar Charlotte Elf, enhetschef för pedagogiskt resurscentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

I de mysigt inredda lokalerna på Lekterapin finns bland annat en ateljé, en musikstudio, ett sinnesrum och så man kan spela pingis.

– Att få göra sådana här saker är helt avgörande för hur man mår när man är på sjukhuset. Vi kan ha barn som säger att de längtar tillbaka hit efter att de lämnat. Då har vi lyckats.

Hon förbereder de fyra Idolfinalisterna Klara Almström, Sebastian Rydgren, Nike Sellmar och Albin Tingwall på att barnen de kommer att träffa i dag är här av en anledning.

– När man inte är van vid det kan det bli väldigt emotionellt. Det är jättetufft för många under behandlingen. Men jag tänker att ni ska bära med er att nästan alla våra barn blir bra, så är det i dag. Vi fokuserar på det friska och pratar aldrig sjukdom om de inte själva lyfter det med oss. Vi försöker hitta till det vanliga, sjukdomen har de nog av ändå uppe på avdelningarna, säger Charlotte Elf.

Idoldeltagarna blir märkbart rörda av hennes ord och det snyftas på sina håll i rummet.

– Det finns ett litet kontor som man kan smita in på om det blir för jobbigt. Det gör även de stora idrottsstjärnorna som kommer på besök. För de här barnen kan ert besök förändra allt. Att få träffa er är stort. Bara att ni är här är så jättehäftigt. Så se det som en riktig glädjestund och sprid energi, peppar Charlotte Elf.

Idolen Albin Tengwall får lite coachning från Karolinska Universitetssjukhusets Charlotte Elf inför mötet med barnen på lekterapin.

Även Jennifer McShane, Min stora dags generalsekreterare, är på plats och tar emot Idolerna. Hon berättar att stiftelsens fokus är just den här typen av upplyftande aktiviteter och upplevelser för barnen.

– Vi säger att vi skapar upplevelser som skänker glädje till barn som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Det gör vi på många olika sätt, alltifrån läger och gruppaktiviteter till egna stora dagar, ofta tillsammans med sjukhusen. Den stora dagen ska ge en paus från allt det tunga så att man kan få känna sig glad igen och hämta ny kraft och energi. Det är en gåva ni ger de här barnen och den är supervärdefull, säger Jennifer McShane.

Jennifer McShane, generalsekreterare på Min stora dag.

Stämningen är fortsatt känslosam bland de unga Idolerna. Men nu gäller det att samla ihop sig lite för det är strax dags att möta de förväntansfulla barnen.

– Jag ser att det är lite jobbigt för några av er. Men jag tror att när ni träffar barnen kan ni känna er helt trygga. Då kommer allt att falla på plats, säger Charlotte Elf.

– Det är så mycket energi och glädje också. Fokusera på det. Det kommer att gå jättebra hörni, säger Jennifer McShane.

Och visst gick det bra. Innan Idolerna lämnar sjukhuset utbrister Albert Tingwall: ”Det här är det viktigaste jag gjort under Idolresan. Inget kommer i närheten av detta”.

Bilderna från dagen talar för sig själva.

Text & foto: Nneka Magnusson Amu

Jamsession i studion med Idolerna Nike och Sebastian

Minikonsert med Idolerna i ateljén

Idolerna gör pricktavlor till "kändisväggen"

Autografer och idolbilder till alla barn

Hej då!

Min stora dag

Den rikstäckande välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag skapar glädjefyllda upplevelser, så kallade Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. En Stor Dag ger barnen uppmuntran, självförtroende och inspiration att fortsätta kämpa.

Barn och unga som ingår i Min Stora Dags målgrupp är mellan 4 och 18 år och har en allvarlig sjukdom eller diagnos. De som hittills fått en Stor Dag har tillsammans över 140 olika typer av sjukdomar och diagnoser, så som hjärtsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, cancer samt neuropsykiatriska funktionsvariationer som adhd och autism. Ett stort antal har dubbel- eller trippeldiagnoser. Barnen som får Stora Dagar söker antingen via Min Stora Dags hemsida eller utses genom Min Stora Dags utbredda samarbete med sjukhus och barn- och ungdomskliniker över hela landet.

Min Stora Dag får inga statliga medel utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Insamlade medel går till att skapa glädjefyllda dagar till barnen.

https://minstoradag.org/