De räddar liv i hela Norden med intensivvårdshelikoptern

Nyhet

De är Karolinskas nyaste avdelning och arbetsplatsen är ofta den nya intensivvårdshelikoptern. AITT är en mobil intensivvårdsenhet där medarbetarna har i uppdrag att transportera svårt sjuka vuxna i hela norra Europa. – Man blir expert på att teambuilda under kort tid och mycket press, säger Sebastian Rennerskog, intensivvårdssjuksköterska.

Sarah Jevrém och Sebastian Rennerskog jobbar i AITT-helikoptern

När du ser Karolinskas intensivvårdshelikopter lyfta från sjukhustaket är det medarbetare från något av fyra team som befinner sig i den. De hör alla till ITC, en paraplyorganisation som organiserar dessa specialiserade transportteam. Tre har funnits under en längre tid men AITT-teamet hade sitt allra första uppdrag 22 september 2022.

– Transporterna sker mellan sjukhus inom och utanför Sverige, och utförs med intensivvårdsbuss, helikopter eller ambulansflyg beroende på patientens behov, avstånd och väderförhållanden, förklarar Sebastian Rennerskog, intensivvårdssjuksköterska.

Han jobbar i team tillsammans med Sarah Jevrém, biträdande överläkare, PMI.

– Man har ju sett att om man har dedikerade transporteam så ökar överlevnadschansen. Det är ett riskmoment att transportera en svårt sjuk person, och med ett dedikerat team så ökar erfarenheten – man har bättre kunskap om riskerna med att transportera och vet vad behöver göras, förklarar Sarah. Sebastian tillägger:

– Vi kan ta över vårdgivaransvar redan på hemsjukhuset och lösa transporten för den vård som behövs hos Karolinska.

Logistik och problemlösning viktigt

Innan de 16 medarbetarna i AITT klev på sitt första pass fick de genomgå en gedigen utbildning som bestod av såväl teori som simuleringar.

– På sjukhuset kan man alltid trycka på larmknappen, men uppe i luften så är det bara du, din kollega och två piloter. Ni måste ha tänkt igenom allt och alltid ligga steget före, för om du missar något när patienten ligger fastspänd 10 000 meter upp i luften har du ett sämre läge, förklarar Sarah.

– Det finns även en viktig logistikbit att ha i åtanke. Man måste säkerställa att hela logistikkedjan klaffar, utomlands finns exempelvis gaskopplingar och eluttag som inte är förenliga med våra. Det måste vi ha planerat för, säger Sebastian och tillägger:

– Vi får inte glömma vår adapter hemma, då är vi rökta. Vi behöver också samverka med de lokala sjukhusen, exempelvis för att mötas med ambulans vid landning. Och så finns det även språkbarriärer, men man ska inte underskatta Google translate!

Hjälper andra sjukhus med transport

Trots att AITT i skrivande stund endast har funnits i en månad så har Sebastian och Sarah redan flera långväga transporter att berätta om.

– Vi har exempelvis flugit med helikoptern till ett nordiskt grannland för att lämna en patient som vårdats för hjärtstillestånd i Sverige, berättar Sarah.

– Vi började med att förbereda logistiken och pratade ihop oss med piloterna. Sedan hämtade vi patienten i Danderyd med IVA-bussen, för transport till helikoptern som stod och väntade på Karolinskas tak i Solna. Direkt när vi landat på hemorten möttes vi upp av en ambulans för transport av patienten till sjukhuset, eftersom vår helikopter då behövdes i Sverige för ett akut sjukt barn, säger Sebastian.

Hjälpte till på operation i norr i fyra timmar

Piloten är viktig att samarbeta med för teamet.

Ett annat minnesvärt fall var när deras kollegor i AITT-teamet fick hjälpa till på ett sjukhus i norra Sverige. Sjukhuset hade fått in en svår knivskada som de inte kunde hantera och undrade om patienten kunde flygas till Karolinska för vidare vård. Innan avfärd meddelade helikopterpiloten att det var dåligt väder över land och att de behövde flyga över öppet hav.

– Då fick de ha på sig räddningsdräkter hela flygningen och det var inte jättekul, kan jag tänka mig, säger Sarah.

Tack vare erfarna piloter gick allt bra. Men när teamet väl landat visade det sig att patienten var så instabil att en transport inte var möjlig där och då.

– Istället fick våra kollegor kliva in på operation och assistera det lokala teamet. Vi kan bidra med vår traumakompetens, vi är specialiserade för just det. Det är något som kräver mängdträning, säger Sebastian.

– Patienten opererades i fyra timmar innan han var stabil nog för att transporteras. Jag tror verkligen inte att patienten hade levt idag annars, men han överlevde, säger Sarah.

Jämlik vård oavsett var man bor

Sebastian förtydligar att det inte handlar om att ”kliva in och ta över”, de ska istället vara en stödjande funktion på det lokala sjukhuset.

– De mötena är spännande, det är kul att kliva in i ett nytt team och se hur de arbetar. Vi är självklart inte fullärda, vi lär oss av dem också.

Idag ska teamet som har jour vara redo att lyfta från Karolinskas tak inom 30 minuter. Med intensivvårdsbussen går det ofta snabbare att komma iväg än så.

Sebastian berättar att det alltid är en anspänning, men det är samtidigt också det som är roligast med jobbet.

– Jag har tidigare jobbat i ambulans och det påminner om AITT – man åker ut till det okända och får problemlösa på plats. Jag är ju utbildad i intensivvård och det är det som jag brinner för, säger han och Sarah håller med:

– Man vet att det är ett riskmoment, men jag får göra det jag älskar och göra skillnad. Den här resursen är HELT fantastisk! Nu kan vi ju komma ut i landet och verkligen erbjuda alla en jämlik vård, oavsett var de bor!

 

Text: Josefine Franking
Foto: Sarah Jevrém


För sjukhus med transportbehov:

Vid behov av akut transport eller om du behöver konsultera oss om en transport, ring ledningsansvarig läkare på ITC: 08 – 123 72 112, alternativt direkt till jourhavande AITT-läkare: 08-123 761 50. Vid behov av en planerad transport ber vi dig fylla i följande remiss.

Detta är ITC

Fyra olika områden hör till ITC, den paraplyorganisation som organiserar dessa specialiserade transportteam:
AITT – Advanced Intensive vare Transportation Team, vuxentransporter
ANTS – Akut Neonatal Transport Service, neonataltransporter
PETS – Pediatric Emergency Transport Service, barntransporter
ECMO – ExtraCorporeal Membran Oxygenering, transport vid behov av extern syresättning via ECMO

Här kan du läsa allt om ITC.