Stigande stjärna inom endokrinologi

Nyhet

European Journal of Endocrinology har utsett Sophie Bensing vid Karolinska till en av 2022 års Rising stars.

EJE Rising Star Award delas ut av European Journal of Endocrinology till personer som är exceptionellt lovande, framgångsrika inom endokrinologisk forskning. Sophie Bensing är en av de som nu mottagit utmärkelsen. Hon är universitetslektor i endokrinologi på Karolinska Institutet och överläkare inom internmedicin och endokrinologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hennes forskningsområden innefattar autoimmuna endokrina sjukdomstillstånd med fokus på binjuren.

Grattis Sophie, hur känns det att få utmärkelsen? 
– Jag blev överraskad och glad!

Varför tror du att just du fick utmärkelsen?
– Jag har under många år jobbat med patienter som har olika former av kortisolbrist, särskilt Addisons sjukdom. Tillsammans med kollegor runt om i Sverige har jag kunnat etablera världens största forskningsregister med information och biobanksprover från dessa patienter. Vi har med patienternas hjälp kunnat genomföra ett stort antal kliniska, genetiska, immunologiska och epidemiologiska studier som publicerats i bra tidskrifter. Jag tror att våra artiklar intresserar många endokrinologer och att vi kunnat bidra till att förbättra omhändertagandet av patienter med Addisons sjukdom.  

Hur ser dina planer ut framåt? 
– Jag har en kombinationstjänst och vill fortsätta forska, undervisa och arbeta med högspecialiserad endokrinologi. Att driva forskningsprojekt och handleda doktorander är superkul. Jag kommer söka fler anslag och hoppas på att få leda och delta i nationella och internationella samarbeten.