Stort fokus på innovation, augmented reality och bioteknik vid besök från Île-de-France

Nyhet

Delegationer från Region Stockholm och Frankrikes huvudstadsregion Île-de-France besökte igår Karolinska Universitetssjukhuset för att skriva under ett samarbetsavtal kring innovation, digital omvandling och en hållbar framtid. Inför signeringen presenterades sjukhusets strategiska innovationsarbete och de senaste projekten inom AR och bioteknik.

Valérie Pécresse, ordförande för Île-de-France, togs emot av Irene Svenonius, finansregionråd, Björn Zoëga, sjukhusdirektör och Annika Tibell, FoUUI-direktör. Besöket startades sedan med en presentation där Annika Tibell bland annat berättade om Hagastadens Life Science-kluster och Karolinskas strategiska innovationsarbete och näringslivssamarbeten. Adrian Elmi Terander, biträdande överläkare och neurokirurg på ME var även på plats för att förklara hur augmented reality (AR) skapar bättre resultat inom ryggkirurgin. Tack vare AR och 3D-bilder guidas neurokirurger under pågående operation vilket möjliggör minimala ingrepp med maximal precision – och Karolinskas kirurger kan nu genomföra ingrepp som inte tidigare varit möjliga.

Förmiddagen fortsatte sedan i BioClinicum där Magnus Nordenskjöld, professor i klinisk genetik och husföreståndare, tog emot. Delegationerna gick därefter till MedTechLabs där Johan Schuber, direktör för MedTechLabs, berättade mer om hur den kiselbaserade datortomografen tagits fram och vilken nytta den kan göra för patienter om den går över i kliniskt bruk. Det nära regionala samarbetet mellan akademi, industri och klinik har spelat en stor roll för organisationens förmåga att driva innovativ teknik framåt. 

Sjukhusets radiofarmaciverksamhet presenterades av Thuy Tran, docent och FoUU-ansvarig på ME Radiofarmaci. Här pågår åtskilliga forskningsprojekt samtidigt som enheten tillverkar radiofarmaka för hela regionens patienter. På grund av radiofarmakans halveringstider är både tillverkning och transport mycket tidskänsligt. Väl framme hos patienter kan radiofarmaka bland annat användas för diagnostik och behandling av cancer.

Även Rolf Kiessling, professor i experimentell onkologi, mötte upp och berättade om den senaste forskningen för behandling av malignt melanom. Genom att använda en viss typ av patientens vita blodkroppar, så kallade mördarceller, i kombination med ett tumörvaccin som ger mördarcellerna en extra skjuts, har tre av fyra blivit långtidsöverlevare.  

Efter verksamhetsbesöken skrevs avtalet mellan Île-de-France och Region Stockholm under av Valérie Pécresse och Irene Svenonius.

Mer information om samarbetsavtalet | regionstockholm.se