Internationella Blodgivardagen – rädda liv på arbetstid
Varje år den 14 juni arrangerar världshälsoorganisationen, WHO, Internationella Blodgivardagen. Dock finns behovet av blod året runt och i hela landet jobbar man hårt för att ta igen de operationer som blev uppskjutna under två år på grund av pandemin. Det betyder att behovet av bloddonationer och nya blodgivare är större än någonsin.
Visste du att i Sverige ger bara 3 av 100 blod minst en gång om året? Därför behövs det fler blodgivare ifrån hela landet.
Vilka är det som behöver blod?
I Sverige går det åt en blodpåse varje minut, varje dygn, året om. Det mesta blodet behövs till patienter som behandlas för cancer eller har kroniska sjukdomar. Blod används inte bara för blodtransfusioner, utan också för medicinsk forskning.
Därför finns det alltid behov för alla blodgrupper. Just nu råder blodbrist på många orter i hela landet där både blodgivningar och antalet nyregistrerade blodgivare har minskat sedan 2019.
Vad just du kan göra
Är du frisk och mellan 18–60 år finns det stor chans att du kan ge blod. Här kan du anmäla dig och Boka tid.
Är du osäker kan du alltid rådfråga sjuksköterska på Blodcentral och blodbuss eller besöka Geblod.nu
Senaste nyheterna
-
Mekanisk hjärtpump räddning för sviktande hjärtan
När hjärtat inte längre orkar och man drabbas av hjärtsvikt kan det bli livshotande om man inte får hjälp. Istället för – eller i väntan på – hjärttransplantation är att operera in ...
-
Karolinska Comprehensive Cancer Center först i Sverige med förnyad ackreditering
Karolinska Comprehensive Cancer Center (Karolinska CCC) vid Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet (KI) har nått en betydande milstolpe genom att bli det första ...