Kapade operationsköer: Toppat lag när avancerade operationer görs en lördag

Nyhet

När operationsköerna ska kapas och två avancerade operationer utfördes förra lördagen, ställdes högsta kompetens på kirurgerna. Åsa Edsander Nords team på fyra överläkare har tillsammans 71 år som plastikkirurger.

Åsa Edsander Nord, överläkare och stf. sektionschef plastik- och kraniofacial kirurgi, andra från vänster med Dmytro Unukovych, Björn Zoëga, Martin Halle och Lucy Bai.

På plats fanns Åsa Edsander Nord, överläkare och stf. sektionschef för plastik- och kraniofacial kirurgi, med kollegorna Dmytro Unukovych, Martin Halle och Lucy Bai. I samband med operationerna fick de besök av sjukhusdirektör Björn Zoëga. Operationsmetoden de använde var fri lambåkirurgi, vilket innebär att vävnad flyttas från en del av kroppen till en annan, exempelvis vid rekonstruktion av bröst efter cancer.  

Åsa Edsander Nord, överläkare och stf. sektionschef plastik- och kraniofacial kirurgi.

Kärl och nerver, med en diameter på 1,5-2,5 millimeter, ska sys samman av kirurgerna som arbetar med fast mikroskop framför ögonen. 

"Nu måste vi ta hand om de som väntat längst"

– För att kunna klara av att göra båda operationerna under en dag krävs stor erfarenhet och fullt fokus i hela operationslaget. Det är fantastiskt kul att vi fick till detta! Det är lite ett ”once in a lifetime”-tillfälle att ha denna uppställning en lördag. Tidigare lördagar har vi arbetat med enklare operationer och varit en specialist och en junior, berättar Åsa Edsander Nord.

– Operationsköerna för elektiva (planerade) patienter växte under pandemin, då vi skolades om för att ta hand om covid-19-patienter. Totalt gjorde vi 32 veckor inom covid. Så nu måste vi ta hand om de patienter som väntat längst.