Rebecca Moborn vinnare av Daisy Award 2022 vid Cancersjuksköterskans dag

Nyhet

”Verksamhetsnära lärande av varandra” var årets tema för Cancersjuksköterskans dag den 18 maj. Närmare femtio sjuksköterskor närvarade vid årets program som gavs både i Huddinge och Solna, med föreläsningar och även utdelning av det internationella priset Daisy Award 2022.

Recka Moborn med sin utmärkelse.

Daisy Award delas ut för excellent omvårdnad, något som Tema Cancer är ensamma om i Sverige att nominera till och dela ut. Av totalt 38 nomineringar, gavs årets pris till Rebecca Moborn, onkologisjuksköterska med juryns motivering efter patients nominering:

” Rebecca har alltid varit min no 1, då hon har haft hand om mig under nästan hela min behandling. Rebecca har alltid välkomnat mig på ett så fint sätt att jag känt mig ”hemma här” på hematologen. Rebecca har ”lotsat mig” genom att välkomna mig, informera, utbilda mig, sprida värme och glädje, samt uppmuntra mig mycket positivt.

Med Rebecca har jag även kunnat samtala om olika frågeställningar som jag på grund av sjukdomen upplevt som psykiskt jobbigt och Rebecca har även tagit sig tid – utan stress, att lyssna samt givit positiv feedback. Den exceptionellt goda omvårdnad och stöd samt den stora professionella kompetens Rebecca besitter inom onkologi/hematologi gör att jag vill nominera Rebecca för the DAISY Award. Men nomineringen baseras även på att Rebecca är den sjuksköterska som alltid lotsat och givit mig mina behandlingar”.

Hur känns det att tilldelas Daisy Award, frågar vi Rebecca Moborn, onkologisjuksköterska:
- Vi är många som tillsammans åstadkommer excellent vård på Tema Cancer. Och som temat för årets Cancersjuksköterskans dag visat, så lär vi alla av varandra. Men visst känns det ärofullt att först bli nominerad och sedan få priset. En bekräftelse på att god omvårdnad påverkar och gör skillnad.

På vilket sätt kommer priset att påverka din arbetsdag?
- Det är ett tecken på fin uppskattning från patient och är en bra boost, säger Rebecca Moborn. Jag är stolt, så klart. Men vi är ett team och alla bidrar till fantastisk omvårdnad.

Hur går nomineringen till?

- Daisy Award har funnits sedan 2019. Nomineringarna görs anonymt av patienter, anhöriga eller kollegor. En kommitté som består av sjuksköterskor eller andra professioner utvärderar sedan nomineringarna och granskar att de stämmer med kriterier för att spegla Tema Cancers vision. Vi säger stort grattis till årets pristagare, säger Karolina Fridblom, Vårdenhetschef ME Bröst, Endokrina tumörer och Sarkom.

Som en del i excellent omvårdnad driver cancersjuksköterskor en rad forskningsprojekt som redan påvisat betydande resultat. Se några exempel i filmen Karolinska Comprehensive Cancer Center nr 2.

 

Karolinska Comprehensive Cancer Center

Fakta om Daisy Award