Tre nya tillstånd för nationell högspecialiserad vård

Nyhet

Region Stockholm/Karolinska Universitetssjukhuset har tilldelats ytterligare tre områden för nationell högspecialiserad vård; livmoderhalscancer, neuroendokrina tumörer i buken, och neuromuskulära sjukdomar.

För att kunna bedriva vård på områden som har utsetts till nationell högspecialiserad vård krävs bland annat ett nära samarbete mellan flera erfarna yrkesgrupper som arbetar i multidisciplinära team.

– Vi har haft siktet inställt på att få uppdraget för neuroendokrina tumörer i buken under flera år. Vi har utvecklat metoder, investerat i ny teknik och rekryterat nyckelpersoner som är till stor nytta för den här patientgruppen. Idag är jag glad och stolt över att det har givit resultat, säger Robert Bränström, verksamhetschef för ME Bröst-, Endokrina tumörer och Sarkom (ME BES) på Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset.

Neuroendokrina tumörer, ofta förkortat NET, i buken är ganska ovanliga och behandlingen är komplicerad. Cirka 400-500 personer får diagnosen i Sverige per år, men förhållandevis många patienter lever länge med sin tumördiagnos med modern behandling. På Karolinska opereras cirka 100 patienter per år och ytterligare ett 100-tal får olika typer av endokrinologisk-onkologisk behandling. Med det nya tillståndet väntats en ökning.

– Behandlingen utvecklas och det kommer många nya tekniker som ligger i gränslandet mellan onkologi och kirurgi, så för oss gäller det att hänga med i utvecklingen, säger Robert Bränström.

Ett exempel på en sådan teknik är SIRT (Selective Internal Radiation Therapy) som infördes på Karolinska Universitetssjukhuset under hösten 2021 och som används för behandling av levermetastaser bland annat vid NE.

Karolinska Universitetssjukhuset fick även tillstånd för nationell högspecialiserad vård av livmoderhalscancer och för neuromuskulära sjukdomar. Sjukhuset sökte också uppdraget för huvud och halsparagangliom, som tilldelades Region Skåne och Region Uppsala.

Samtliga tillstånd som Karolinska har för nationell högspecialiserad vård.

Här kan du läsa mer om nationell högspecialiserad vård (Socialstyrelsen).