Spring, lufsa och gå 5 km och bidra till Ukraina

Nyhet

Behoven i Ukraina är enorma och engagemanget för att bidra från omvärlden likaså. Även bland våra medarbetare. 25 mars kl. 14.30 har narkossjuksköterskorna Johan Gromer, Johan Sand och Peter Stålmarck på PMIs löparsektion – tagit initiativ till Run for Ukraine – ett 5 km löpinitiativ från UNHCR där alla startbidrag oavkortat går till att hjälpa nödställda i Ukraina.

– Det kostar 5 Euro, cirka 52 kr styck. Den som vill går in och anmäler sig själv på #RunforUkraine. Vi har skickat ut inbjudan till alla 400 anställda på PMI (operation, anestesi och intensivvård) – men alla är välkomna. Andra löparsektioner och anställda i Huddinge eller i Solna – kom! Vi ses vid utegymmet utanför nya O-huset i Huddinge, säger Johan Gromer som är en av initiativtagarna och själv är med i PMI:s löparsektion. 

– Det är roligare att springa ihop - det var därför vi startade löpargruppen för cirka 3 år sedan, berättar han. 

Stafetter ger krydda till träningen 

Narkossjuksköterskan och kollegan Johan Sand, berättar att de snabbt började ställa upp i stafetter: 

– Som vi eller andra anordnade. Det gav en krydda till träningen – inte minst under Corona. Ofta har vi varit mellan 5–15 personer som ställt upp i ett antal stafetter. Det första var ”Jättelångt” mellan Grisslehamn till Norrtälje – och det största och häftigaste var Mälaren runt - 28 mil som vi var 10 kollegor som genomförde före pandemin. Dessutom har vi varit med på ett vanligt lopp mellan Solna och Huddinge – med vätskestopp och landgång i Älvsjö. Kanske kan det bli ett lopp från Huddinge till Solna framöver? 

”10 eller 400 kan komma” 

Johan Gromer berättar att det är första gången de nu ställer upp i ett välgörenhetslopp, där de även spridit inbjudan till fler. 

– Vi har spritt den i vår Facebookgrupp för PMI och även skickat ut den till alla 400 anställda via olika grupper. Tveksamt om vi blir så många – men om vi blir 50 är vi jättenöjda – men även 10. Det roliga är att vi springer ihop – och att det denna gång är för ett gott syfte.  
 
Peter Stålmarck berättar att som löpargrupp som ställer upp i många lopp kommer en rad inbjudningar – och det var även så initiativet Run for Ukraine dök upp.  

– Det kom i flödet och kändes som aktuellt och bra! säger Peter.  

Från virtuella till vanliga lopp 

Han berättar om begreppet virtuella lopp som uppstod under Corona. 

– När man inte kunnat springa i vanliga lopp har det varit ett bra alternativ. Tävlingsanordnare har tagit initiativ till löparevent som sedan deltagare har fått anmäla sig till. Sedan genomför man loppen själva på tid och rapporterar in resultatet – oberoende var man bor eller gör loppet. Lite som det blir här. Vi anmäler oss var och en – men vi springer och går – nu ihop. Vi kommer ha tre grupper – en snabb, en mellan och en långsam där man går eller lufsar. 

– Det är ett perfekt tillfälle att komma igång med träningen – för mer eller mindre vana löpare, säger Johan Sand, som själv dagligen springer hem från jobbet, 12 km.   

Drömlopp

Och förutom detta vårlopp – Run for Ukraine – om de själva får drömma, vad skulle de vilja se framöver, förutom att kriget i Ukraina tar slut? 
Peter Stålmarck: ”Jag tycker det skulle vara jättekul om vi skulle kunna få ihop två lag till Mälaren runt nästa gång, eller att få köra Bydalen ultralopp. 

Johan Gromer: ”Jag har gjort 17 maraton – och skulle gärna vilja få ihop 20!”   
Johan Sand: ”Jag skulle vilja genomföra ett 100 miles ultralopp (– långsamt och länge, längre än maraton)” 

Text och bild: Suzanna Nilsson

Run for Ukraine på Karolinska Universitetssjukhuset

När? 25 mars kl.14.30.  
Var? Vi ses vid utegymmet utanför nya O-huset i Huddinge. 
Hur? Den som vill går in och anmäler sig själv på #RunforUkraine.