Sjukhusclownerna förenklar covid-19-vaccination för barn i riskgrupp

Nyhet

I lördags fick barn i riskgrupp vaccineras mot covid-19 på vaccinationsmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. På plats var sjukhusclownerna för att göra vaccinationstillfället lite lättsammare och lite roligare.

Nästan 100 barn mellan 5-11 år som är i riskgrupp har vaccinerats mot covid-19 vid två tillfällen, där senaste tillfället var i lördags. Anitta Nieminen, enhetschef för vaccinationsmottagningen vid Karolinska, Huddinge berättar att barnen fick saft, choklad, små presenter och finbesök av sjukhusclownerna. Anitta såg direkt hur mycket det betydde för barnen, då rädslan gick över för flera barn så fort de fick se clownerna.

Anitta Nieminen, enhetschef för vaccinationsmottagningen.

– Det är otroligt värdefullt att ha clownerna för de är så professionella och kan verkligen anpassa situationen beroende på hur sjukt barnet är och hur mycket de förstår. De kan verkligen närma sig alla och ge varje barn någonting, säger Anitta.

Eva Riepe, verksamhetsledare för den ideella föreningen Clownmedicin som har varit verksam sen 1998, berättar att clownerna besöker barnen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus sex dagar i veckan, men att dessa vaccinationstillfällen har varit en unik insats.

– Vi fick frågan från vårdpersonalen om vi kunde vara med. Alla våra anslag är riktade till besök på avdelningarna, men tack vare våra månadsgivare och privata donationer på Facebook så kunde vi finansiera dessa besök. Vi tycker att det är fantastiskt att personalen värnar om barnperspektivet och ber oss om hjälp vid tillfällen som detta. Vi gör gärna fler sådana insatser, berättar Eva.

Eva Riepe som clownen Gajans och kollegan Ylva Magnusson som clownen Margott står med en medarbetare på vaccinationsmottagningen i Karolinska, Huddinge.

För Eva och kollegorna är det viktigt att se till att barnen får en positiv upplevelse och att de får något att se fram emot. Eva menar att många barn tycker att det kan kännas otäckt att få en spruta, men även för barnens syskon som ibland måste följa med. Men med lite prat och skoj så kan man komma långt.

–  Det känns fantastiskt fint att kunna hjälpa till på detta sätt. Vi artister blir varma i hjärtat av att möta barnen och den fina responsen vi får av både föräldrar och personal. 

Mer om Clownmedicin och covid-19

Clownmedicin

Clownmedicin är en ideell förening som har funnits på Astrid Lindgrens Barnsjukhus sedan 1998. Förutom barnen som de träffar så träffar de även demenssjuka äldre som bor på äldreboenden.

Läs mer om deras arbete här.

 

Covid-19 och vaccination på Karolinska Universitetssjukhuset

För mer information om vaccination och covid-19 klicka här.

För mer information om vaccination och covid-19 klicka här.