Karolinska Universitetssjukhuset undertecknar samförståndsavtal med akademiskt medicinskt centrum i USA

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset har undertecknat ett samförståndsavtal (MOU) med Brigham and Women's Hospital i Boston, Massachusetts för nya möjligheter till vetenskapligt, pedagogiskt och kulturellt samarbete.

Samförståndsavtalet innebär ett nära samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Brigham and Women's Hospital, som är ett av Harvard Medical Schools undervisningssjukhus.

Fokusområden kan till exempel vara AI för klinisk dataanalys, precisionsmedicin, hjärt- och lungsjukdomar, cancer, neurovetenskap, immunologi och kvinnors hälsa. Syftet för båda parter är att undersöka vilka möjligheter som finns till gemensam forskning, undervisning och kliniska program för att nå nya höjder inom hälso- och sjukvård, med särskilt fokus på förstärkning av ett hållbart globalt hälso- och sjukvårdssystem.

Brigham and Women's Hospital är ett akademiskt medicinskt centrum i Boston, Massachusetts, med patienter från närområdet, resten av USA och 120 andra länder runt om i världen. Som ett av Harvard Medical Schools undervisningssjukhus har Brigham and Women's Hospital klinisk spetskompetens och ligger i framkant av biomedicinsk forskning. Samförståndsavtalet är den officiella starten på ett formellt utforskande av möjliga samarbetsformer för de två parterna. 

Ett liknande avtal om precisionsmedicin och nätverksmedicin finns redan med Karolinska Institutet. 
- Genom samarbetet hoppas vi kunna arbeta tillsammans med Brigham och KI för att stärka Karolinskas ställning globalt och ge vår personal nya möjligheter till klinisk forskning och kliniskt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Vi strävar efter att utveckla vården tillsammans med andra världsledande aktörer, vilket kan gynna såväl Karolinskas patienter som alla patienter runt om i världen, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Professor Paolo Parini är akademisk samordnare för samförståndsavtalet och chef för Forskning, utbildning, utveckling och innovation inom avdelningen Nationella och internationella affärer vid Karolinska Universitetssjukhuset.
- Med samarbeten som detta kan kliniker och forskare få en extra dos inspiration. När flera starka aktörer jobbar tillsammans är förutsättningarna som bäst för att skapa något nytt och banbrytande, säger Paolo Parini. 

Fler liknande samarbeten

Karolinska Universitetssjukhuset har sedan tidigare likande samarbeten med Mayo Clinic i Rochester, USA, med Sheba Medical Center i Israel, samt flera europeiska universitetssjukhus genom EUHA, European University Hospial Alliance.