Karolinska bidrar med utrustning till Ukraina
Tack vare snabba och täta samarbeten har Karolinskas medarbetare fått fram medicinteknisk utrustning till sjukhusen i det krigsdrabbade Ukraina.
Det var i söndags som den ukrainska ambassaden vände sig till Karolinska med en direkt förfrågan om möjligheterna att avvara utrustning till ukrainska sjukhus. Mindre än 24 timmar senare avgick en lastbil från Karolinska med destination Ukraina, fullastad med medicinteknisk utrustning.
– Det hela gick extremt snabbt. Det har varit ett samarbete mellan Medicinsk Teknik, kliniska verksamheter och externa leverantörer och det blev en jättefin insats som förhoppningsvis kommer att vara till stor hjälp, säger Peter Håkansson, verksamhetsområdeschef MT Utveckling och Förvaltning.
Det som har avvarats är så kallad utrangerad utrustning. Det vill säga utrustning som tidigare har använts på Karolinska men som har bytts ut och inom kort ska komma att avvecklas. Varje anordning har testats och är fullt fungerande, och den har även anpassats för Ukraina genom justerade språkinställningar.
– Vi har sett till så allting fungerar, de har förmodligen en mycket ansträngd vård och då vill vi skicka bra utrustning. Vi är beredda att ställa upp igen om förfrågan skulle komma, säger Peter Håkansson.
Foto: Anna Larsson
FLER INITIATIV
Karolinskas medarbetare stöttar Ukraina
Wiktor Rutkowski, AT-läkare på Karolinska Universitetssjukhuset, har startat ett initiativ för att upprätta kontaktvägar och få fram förnödenheter till det ukrainska folket och sjukhus i Ukraina. Läs mer.
Senaste nyheterna
-
Fler operationer ger ökad tillgänglighet till plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset
Under pandemin växte köerna till plastikkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset. I början av 2022 var kön av patienter som väntat mer än 90-dagar på operation 595 personer. ...
-
Karolinska Universitetssjukhuset värd för europeiskt expertmöte om medfödda bukväggsdefekter
Karolinska Universitetssjukhuset stod i veckan värd för ett expertmöte inom ERNICA – ett samarbete kring medfödda missbildningar i mag- och tarmkanalen.