Karolinska bidrar med utrustning till Ukraina

Nyhet

Tack vare snabba och täta samarbeten har Karolinskas medarbetare fått fram medicinteknisk utrustning till sjukhusen i det krigsdrabbade Ukraina.

Det var i söndags som den ukrainska ambassaden vände sig till Karolinska med en direkt förfrågan om möjligheterna att avvara utrustning till ukrainska sjukhus. Mindre än 24 timmar senare avgick en lastbil från Karolinska med destination Ukraina, fullastad med medicinteknisk utrustning.

– Det hela gick extremt snabbt. Det har varit ett samarbete mellan Medicinsk Teknik, kliniska verksamheter och externa leverantörer och det blev en jättefin insats som förhoppningsvis kommer att vara till stor hjälp, säger Peter Håkansson, verksamhetsområdeschef MT Utveckling och Förvaltning.

Det som har avvarats är så kallad utrangerad utrustning. Det vill säga utrustning som tidigare har använts på Karolinska men som har bytts ut och inom kort ska komma att avvecklas. Varje anordning har testats och är fullt fungerande, och den har även anpassats för Ukraina genom justerade språkinställningar.

– Vi har sett till så allting fungerar, de har förmodligen en mycket ansträngd vård och då vill vi skicka bra utrustning. Vi är beredda att ställa upp igen om förfrågan skulle komma, säger Peter Håkansson.

Foto: Anna Larsson

FLER INITIATIV

Karolinskas medarbetare stöttar Ukraina

Wiktor Rutkowski, AT-läkare på Karolinska Universitetssjukhuset, har startat ett initiativ för att upprätta kontaktvägar och få fram förnödenheter till det ukrainska folket och sjukhus i Ukraina. Läs mer.